197.437 van de 250.000 benodigde handtekeningen

Het Europees Parlement en de Europese Commissie

Petitie

Europese landen beweren dat ze tijdens deze ecologische en klimaatcrisis de zeeën willen beschermen, en biodiversiteit willen herstellen. Daarom moet de EU nu eindelijk verwoestende vispraktijken afschaffen, om te beginnen met een verbod op bodemtrawlvisserij in alle beschermde zeegebieden (‘Marine Protected Areas,’ ook wel MPA’s). Dit moet vastgelegd worden in het EU-actieplan voor oceanen, dat eind 2021 wordt gepubliceerd.

Waarom is dit belangrijk?

Sleepvisnetten zo hoog als een gebouw van drie verdiepingen en zo breed als een voetbalveld. Dag in, dag uit schrapen ze het leven van de zeebodem op. Binnen enkele seconden verwoesten deze sleepnetten alles wat op hun pad komt, en doden ze dolfijnen, zeehonden, koraal, zeepaarden en veel ander zeeleven.

Deze verwoestende industriële manier van vissen heet bodemtrawlvisserij. [1] Het vindt plaats hier in Europa, middenin de parel van onze zeeën, in beschermde zeegebieden (MPA’s). [2]

De EU beweert dat ze tijdens deze ecologische en klimaatcrisis onze zeeën beschermt en de biodiversiteit herstelt, maar nog altijd maakt ze geen einde aan deze beschamende en destructieve praktijk van bodemtrawlvisserij in “beschermd” gebied.

Dag na dag doodt bodemtrawlvisserij meer en meer leven op de zeebodem, en brengt het onomkeerbare schade toe aan de breekbare ecosystemen in onze zeeën. Laten we met z’n duizenden tegelijk een golf van steun teweegbrengen, zodat het zeeleven zo snel mogelijk wordt beschermd tegen deze onaanvaardbare vernietiging.


Bronnen:

  1. https://europe.oceana.org/en/publications/reports/unmanaged-unprotected-europes-marine-paper-parks
  2. https://europe.oceana.org/en/publications/reports/unmanaged-unprotected-europes-marine-paper-parks

In samenwerking met:

Tweet aan Peter van DALEN, Esther de LANGE en Jan HUITEMA

We weten dat parlementsleden het meeste waarde hechten aan persoonlijke berichten.

Spreek ze aan en maak ze duidelijk waarom het tijd is om geschiedenis te schrijven, door te luisteren naar de wetenschap en de burgers: bescherm de oceaan, de biodiversiteit en het klimaat. Verbied nu de sleepnetvisserij!

Stuur een tweet

Form to send tweet

Mail Het Europees Parlement en de Europese Commissie

Form to send email

We weten dat parlementsleden het meeste waarde hechten aan persoonlijke berichten.

Spreek ze aan en maak ze duidelijk waarom het tijd is om geschiedenis te schrijven, door te luisteren naar de wetenschap en de burgers: bescherm de oceaan, de biodiversiteit en het klimaat. Verbied nu de sleepnetvisserij!

Als je op zoek bent naar wat inspiratie hebben we hieronder wat argumenten tegen deze vispraktijken op een rijtje gezet. Die kan je in je eigen woorden in je mail verwerken.

  • We wijzen beschermde mariene gebieden (MPA'S) aan om onze meest waardevolle en gevoelige habitats en diersoorten onder water te beschermen. Dat zijn bijvoorbeeld koraal, zeegras, schildpadden, haaien en dolfijnen. Maar de overgrote meerderheid van de MPA's bieden geen enkele werkelijke bescherming, en staan zelfs de meest destructieve vismethodes toe.
  • Sleepnetvisserij is de meest schadelijke manier van vissen die bestaat. Door de zeebodem te verstoren en koolstofdioxide vrij te laten, veroorzaakt het regelrechte klimaatchaos.
  • Het Europees Milieuagentschap heeft sleepnetvisserij aangewezen als de hoofdoorzaak van zeebodemverwoesting in Europa.
  • Sleepnetvisserij brengt 86% van alle beschermde mariene gebieden in gevaar.
  • De EU heeft zichzelf doelstellingen opgelegd voor het behoud van biodiversiteit en voor het bereiken van klimaatneutraliteit. Maar als zij niet dringend ingrijpt en de meest verwoestende vispraktijken in haar meest kwetsbare zeeën verbiedt, zal de EU haar eigen doelen niet halen.
  • Beschermde mariene gebieden kunnen het zeeleven een steuntje in de rug geven bij het aanpassen aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering – maar alleen als de vernietigende visvangst in deze gebieden stopt. Als we ons zeeleven goed beheren, kan het algehele welzijn van ons ecosysteem erop vooruit gaan.
  • De zeebodem is 's werelds grootste reservoir aan CO2. Als we sleepnetvisserij verbieden, voorkomen we dat de visindustrie de koolstofdioxide verstoort en bevrijdt. Zo beschermen we de planeet tegen klimaatverandering.
  • Een verbod op de meest destructieve vismethodes in onze meest waardevolle zeegebieden, is noodzakelijk om de biodiversiteit, het klimaat en de gezondheid van de oceaan te waarborgen.
Aan:

Je verstuurt deze e-mail als Ben jij dit niet? Klik hier

De geadresseerden ontvangen je naam en e-mailadres. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Meer dan 150.000 van ons hebben al getekend voor een EU-verbod op sleepnetvisserij.

Afgelopen zomer voerden we actie: tijdens een van 's jaars grootste klimaatconferenties, bijgewoond door EU-functionarissen, doken we samen de Middellandse Zee in om onze boodschap kenbaar te maken. En in de winter doneerden we om een pop-up boek te financieren, waarin stond verteld hoe EU-politici het verhaal van onze oceanen tot een goed einde kunnen brengen.

De visindustrie kreeg hier lucht van, en doet nu alles om onze vooruitgang teniet te doen.

Om terug te vechten hebben we stabiliteit en flexibiliteit nodig. En die krijgen we alleen door kleine, terugkerende donaties van WeMove-communityleden zoals jij.

We beschermen samen koraal, zeesterren, zeepaarden, en honderden anderen zeesoorten en -habitats. Draag jij ook je steentje bij?

Seahorse

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden