149.798 van de 175.000 benodigde handtekeningen

Het Europees Parlement en de Europese Commissie

Petition

Europese landen beweren dat ze tijdens deze ecologische en klimaatcrisis de zeeën willen beschermen, en biodiversiteit willen herstellen. Daarom moet de EU nu eindelijk verwoestende vispraktijken afschaffen, om te beginnen met een verbod op bodemtrawlvisserij in alle beschermde zeegebieden (Marine Protected Areas, ook wel MPA’s). Dit moet vastgelegd worden in het EU-actieplan voor oceanen, dat na de zomer van 2021 wordt gepubliceerd.

Waarom is dit belangrijk?

Visnetten zo hoog als een flat met drie verdiepingen, zo breed als een voetbalveld. Dag in, dag uit woelen ze de zeebodem om. In luttele seconden verwoesten deze sleepnetten alles wat op hun pad komt, en doden ze dolfijnen, zeehonden, koraal, zeepaarden en veel ander zeeleven.

Deze verwoestende industriële manier van vissen heet bodemtrawlvisserij. [1] Het vindt plaats hier in Europa, middenin de parel van onze zeeën, in beschermde zeegebieden (MPA’s). [2]

De EU beweert dat ze tijdens deze ecologische en klimaatcrisis onze zeeën beschermt en de biodiversiteit herstelt, maar nog altijd maakt ze geen einde aan deze beschamende en destructieve praktijk van bodemtrawlvisserij in “beschermd” gebied.

Dag na dag doodt bodemtrawlvisserij meer en meer leven op de zeebodem, en brengt het onomkeerbare schade toe aan de breekbare ecosystemen in onze zeeën. Laten we met z’n duizenden tegelijk een golf van steun teweegbrengen, zodat het zeeleven zo snel mogelijk wordt beschermd tegen deze onaanvaardbare vernietiging.


Bronnen:

  1. https://europe.oceana.org/en/publications/reports/unmanaged-unprotected-europes-marine-paper-parks
  2. https://europe.oceana.org/en/publications/reports/unmanaged-unprotected-europes-marine-paper-parks

In samenwerking met:

Deel deze petitie met je vrienden