617.732 van de 700.000 benodigde handtekeningen

Dilan Yesilgöz, Minister van Veiligheid en Justitie

Petitie

We roepen de EU op om de misdaad ‘ecocide’ op te nemen in haar Richtlijn Milieucriminaliteit. [1]

Milieumisdaden hebben een wereldwijde impact en gaan over grenzen heen. Daarom moeten de EU en haar lidstaten zich ook inzetten om de misdaad ‘ecocide’ te erkennen in de jurisdictie van het Internationaal Strafhof.

Waarom is dit belangrijk?

Laten we het schaden van de planeet, oftewel ‘ecocide’, tot misdaad maken. Een ‘ecocide’ is elke menselijke activiteit die ons milieu diepgrondig beschadigt en vernietigt. Of dat nou een olielek is, ontbossing, of grondvervuiling.

We moeten de fossiele industrie direct een halt toeroepen, voordat ze onze planeet nog verder vernietigen. Onze vertegenwoordigers in het Europarlement zullen binnenkort stemmen over een hervorming van onze wetten die gaan over milieumisdaden. In deze hervorming zouden ze ook ecocide kunnen opnemen.

Er bestaat een heleboel momentum in het Europarlement om dit ook echt te doen. We weten echter maar al te goed hoe handig fossiele brandstofbedrijven en hun lobbyisten zijn in de politiek beïnvloeden.

Hier is voor ons een rol weggelegd. We moeten onze vertegenwoordigers laten zien dat duizenden Europeanen willen dat ecocide een misdaad wordt. Wanneer ze onze steunbetuigingen zien, is er een grotere kans dat ze hun rug rechthouden, stemmen om ecocide op te nemen, en zo onze planeet te beschermen.


[1] Deze misdaad moet een sterke definitie hebben. Daarin moeten we de aanzet van het Stop Ecocide International-panel volgen: die criminaliseren ecocide, net als het lichtzinnig handelen in de wetenschap dat er een grote kans is op serieuze schade voor het milieu, die of wijdverbreid of langdurig is.


Deze campagne is in samenwerking met:

Tweet aan Dilan Yesilgöz, Minister van Veiligheid en Justitie

Als milieubescherming ons echt ernst ist, moeten we ecocide tot een misdaad maken. Het vernietigen van natuur wordt zo een strafbaar feit waarvoor je gearresteerd kan worden en naar de gevangenis kan.

Er is een wereldwijde beweging die strijdt om ecocide tot een misdaad te maken, en die beweging heeft de wind in de zeilen als nooit tevoren. Nu ligt de bal bij de EU: stuwt het de beweging tot grote hoogten of doet het alle vooruitgang teniet?

Binnenkort komen onze politici uit de hele EU samen om de knoop door te hakken. Herinner hen eraan dat hun beslissing cruciaal is voor hoe onze planeet beschermt zal worden. Als zij voortrekkers voor een beschermde planeet willen zijn, moeten ze nu ecocide tot een misdaad in de hele EU maken!

Stuur een tweet

Form to send tweet

Deel deze petitie met je vrienden