1.031.107 van de 1.200.000 benodigde handtekeningen

De Europese Commissie, het Europarlement en de Raad van de Europese Unie, Frans Timmermans, First Vice-President of the European Commission, Valdis Dombrovskis, European Commission Vice President for an Economy that works for people en Kadri Simson, European Commissioner for Energy

Petitie

Verlaat het Verdrag inzake het Energiehandvest en houd zijn uitbreiding naar andere landen tegen! Het verdrag stelt steenkool-, olie- en gasbedrijven in staat om de energietransitie te verhinderen. Ontwapen de fossiele energiereuzen zodat ze urgente klimaatactie niet langer kunnen belemmeren!

Waarom is dit belangrijk?

We betalen gigantische boetes aan fossiele energiebedrijven. Misschien gaan Europeanen wel zeven miljard euro betalen aan steenkool-, olie- en gasbedrijven – alleen maar omdat we klimaatactie ondernemen. [1]

 • Olie- en gasbedrijf Rockhopper eist 260 miljoen van de Italianen, omdat die een streep hebben gezet door nieuwe olievelden voor hun kust.
 • De Sloveense belastingbetalers hebben het milieu voorrang gegeven boven fracking, en daarom wil Ascent 120 miljoen van hen.
 • Toen de Duitsers besloten om af te stappen van kernenergie, heeft Vattenfall hen aangeklaagd voor € 4,3 miljard.
 • En na haar besluit om te stoppen met steenkool zal de Nederlandse staat misschien wel 2,4 miljard moeten betalen aan RWE en Uniper! [2]

Er is niet veel tijd meer om een regelrechte klimaatramp te voorkomen. [2] Maar fossiele energiebedrijven gijzelen onze overheden met het dreigement om exorbitante vergoedingen te eisen in de rechtbank. Zo verlammen ze de overheid, die niet de beslissingen kan nemen die nodig zijn om het klimaat te redden. Een giftig, fossiel verdrag uit het verleden heeft ons in deze absurde situatie gebracht. [3]

Volgende week komen onze Energieministers samen om te overleggen. Dat is de perfecte gelegendheid voor ze om een duidelijk signaal af te geven over het aanstaande einde van dit giftige fossiele verdrag. Laten we ruggensteun bieden aan de ministers die een einde willen maken aan het verdrag. Dat kan door druk te zetten op de ministers die nog weifelen. Als iedereen die de petitie ondertekende ook een bericht stuurt aan hun minister van Energie, kunnen we hen overhalen om onze kant te kiezen.

Dit giftige fossiele verdrag – officieel het Verdrag inzake het Energiehandvest – is een reliek uit voorbije tijden, een tijdperk waarin overheden nog vastzaten in klimaatontkenning. [4] Maar de fossiele industrie klampt er krampachtig aan vast, omdat ze zo hun winsten kunnen veiligstellen.

Maar winst veiligstellen, dat staat gelijk aan het aanklagen van overheden, als die het in hun hoofd halen om mens en planeet op één te zetten. Als ze winnen, moeten de overheden de vergoeding met publiek geld ophoesten. Publiek geld dat zou kunnen gaan naar groene investeringen, naar het onderwijs en naar ziekenhuizen – in plaats van naar de diepe zakken van de grootste vervuilers.

Maar we zijn aan de winnende hand tegen deze industrie. Italië heeft zijn lidmaatschap van het verdrag al opgezegd, Europarlementariërs steunen onze oproep, en nu is het tijd voor onze landen om een kant te kiezen. Maar om dat te laten gebeuren, moeten de ministers van Energie onze persoonlijke boodschap horen – ze moeten weten waarom we hierom geven.


Bronnen:

 1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/energiebedrijf-rwe-eist-schadevergoeding-voor-nederlands-klimaatbeleid~b06e471d/#:~:text=Het%20Duitse%20energieconcern%20RWE%20eist,kolenstook%20in%20energiecentrales%20per%202030
 2. https://www.euractiv.com/wp-content/uploads/sites/2/2020/09/Statement-on-Energy-Charter-Treaty-ENG_080920.pdf & https://caneurope.org/german-energy-rwe-energy-charter-treaty-claims-netherlands/
 3. https://foeeurope.org/sites/default/files/climate_justice/2020/ect_axe_to_climate_action.pdf
 4. https://energy-charter-dirty-secrets.org/#section5

Deze campagne is in samenwerking met:

Bedrijven die naar olie boren of steenkool verbranden gebruiken een giftig fossiel verdrag om overheden, die deze activiteiten willen inperken, voor de rechter te slepen. Het is een bedreiging voor onze overheden die een energietransitie op touw proberen te zetten, het zou Europeanen wel meer dan zeven miljard euro kunnen kosten. [2] Giftige verdragen als deze zouden tot het verleden moeten behoren.

We hebben nu een onmisbare kans om af te komen van dit verdrag dat de fossiele industrie een steuntje in de rug geeft. We moeten nu ingrijpen voordat we jarenlang met het verdrag blijven opgezadeld – de verantwoordelijke EU-commissarissen moeten nu onze stem horen.

Om tegenwicht te bieden aan de druk van de fossiele industrie, zijn we vanochtend in grote getale bijeen gekomen: we staan met partnerorganisaties, leden van de community zoals jijzelf, en onze dinosaurus recht voor het kantoor van de Commissarissen. Zelfs als je fysiek ergens anders bent, kan je alsnog ervoor zorgen dat ze ons bericht niet kunnen negeren.

Bel het kantoor van de Commissarissen en zeg hen een einde te maken aan dit giftige verdrag!

 • Bel Frans Timmermans’ kantoor, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, via +32 2 299 11 11
 • Bel Kadri Simsons kantoor, Commissaris van Energie, via +32 2 299 11 11
 • Bel Valdis Dombrovskis’ kantoor, Commissaris van Handel, via +32 2 299 11 11

Dit zijn de dingen die je zoal zou kunnen zeggen:

 • Stel jezelf voor
 • Vertel dat je belt over het Energy Charter Treaty
 • Leg uit waarom dit onderwerp je aan het hart gaat
 • Vertel dat er een groep mensen buiten het kantoor van de Commissarissen staat, dat zij de willen dat de Commissaris een einde maakt aan het Energy Charter Treaty, en je hoopt dat de Commissaris naar buiten komt om naar hen te luisteren
 • Bedank hen voor hun tijd en neem afscheid
Below you will find information about calling to representative of your choice
Bell Frans Timmermans, First Vice-President of the European Commission Dial 2390482310 and press 2.
Bell Kadri Simson, European Commissioner for Energy Dial 2390482310 and press 4.
Form to make call
Jij belt als.... Ben jij dit niet? Klik hier


Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Dankjewel dat je je aansluit bij de opstand tegen de fossiele industrie, die onze overheden aanklaagt voor het beschermen van onze planeet.

We hebben een plan om heel Europa uit dit gevaarlijke verdrag te loodsen – maar daarbij hebben we jouw hulp nodig, van begin tot eind.

Onze campagnes zijn niet mogelijk zonder de energie en de steun van EU-burgers, van mensen. We ontvangen geen cent van bedrijven of overheden.

Doneer nu met behulp van het formulier – en overweeg ook om een terugkerende donatie te doen, om het werk van WeMove Europe het hele jaar lang te steunen.

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden