1.081.316 van de 1.300.000 benodigde handtekeningen

Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat

Petitie

Verlaat het Verdrag inzake het Energiehandvest en houd zijn uitbreiding naar andere landen tegen! Het verdrag stelt steenkool-, olie- en gasbedrijven in staat om de energietransitie te verhinderen. Ontwapen de fossiele energiereuzen zodat ze urgente klimaatactie niet langer kunnen belemmeren!

Waarom is dit belangrijk?

We betalen gigantische boetes aan fossiele energiebedrijven. Misschien gaan Europeanen wel zeven miljard euro betalen aan steenkool-, olie- en gasbedrijven – alleen maar omdat we klimaatactie ondernemen. [1]

 • Olie- en gasbedrijf Rockhopper eist 260 miljoen van de Italianen, omdat die een streep hebben gezet door nieuwe olievelden voor hun kust.
 • De Sloveense belastingbetalers hebben het milieu voorrang gegeven boven fracking, en daarom wil Ascent 120 miljoen van hen.
 • Toen de Duitsers besloten om af te stappen van kernenergie, heeft Vattenfall hen aangeklaagd voor € 4,3 miljard.
 • En na haar besluit om te stoppen met steenkool zal de Nederlandse staat misschien wel 2,4 miljard moeten betalen aan RWE en Uniper! [2]

Er is niet veel tijd meer om een regelrechte klimaatramp te voorkomen. [3] Maar fossiele energiebedrijven gijzelen onze overheden met het dreigement om exorbitante vergoedingen te eisen in de rechtbank. Zo verlammen ze de overheid, die niet de beslissingen kan nemen die nodig zijn om het klimaat te redden.

Dit giftige fossiele verdrag – officieel het Verdrag inzake het Energiehandvest – is een reliek uit voorbije tijden, een tijdperk waarin overheden nog vastzaten in klimaatontkenning. [4] Maar de fossiele industrie klampt er krampachtig aan vast, omdat ze zo hun winsten kunnen veiligstellen.

Maar winst veiligstellen, dat staat gelijk aan het aanklagen van overheden, als die het in hun hoofd halen om mens en planeet op één te zetten. Als ze winnen, moeten de overheden de vergoeding met publiek geld ophoesten. Publiek geld dat zou kunnen gaan naar groene investeringen, naar het onderwijs en naar ziekenhuizen – in plaats van naar de diepe zakken van de grootste vervuilers.

Maar we zijn aan de winnende hand tegen deze industrie. Italië heeft zijn lidmaatschap van het verdrag al opgezegd, Europarlementariërs steunen onze oproep, en nu is het tijd voor onze landen om een kant te kiezen. Maar om dat te laten gebeuren, moeten de ministers van Energie onze persoonlijke boodschap horen – ze moeten weten waarom we hierom geven.


Bronnen:

 1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/energiebedrijf-rwe-eist-schadevergoeding-voor-nederlands-klimaatbeleid~b06e471d/#:~:text=Het%20Duitse%20energieconcern%20RWE%20eist,kolenstook%20in%20energiecentrales%20per%202030
 2. https://www.euractiv.com/wp-content/uploads/sites/2/2020/09/Statement-on-Energy-Charter-Treaty-ENG_080920.pdf & https://caneurope.org/german-energy-rwe-energy-charter-treaty-claims-netherlands/
 3. https://foeeurope.org/sites/default/files/climate_justice/2020/ect_axe_to_climate_action.pdf
 4. https://energy-charter-dirty-secrets.org/#section5

Deze campagne is in samenwerking met:

Mail

Form to send email

Stuur een persoonlijk bericht naar de cruciale ministers: zij hebben het laatste woord over het giftige fossiele brandstofverdrag, de ECT! Het verdrag geeft ongelooflijke macht aan de fossiele industrie, en nu hebben we een buitenkans om er een einde te maken, voordat we er nog eens jarenlang aan vastgeketend zitten. Onze ministers moeten onze stemmen horen: vraag hen om de ECT weg te stemmen en andere EU-landen te overtuigen!

Hieronder staan een paar eenvoudige instructies die je kan volgen. Als je wat inspiratie nodig hebt, hebben we daarna een paar argumenten op een rij gezet.

 • Wees persoonlijk: weet dat gepersonaliseerde berichten meer impact hebben. Leg je hart op de tong en leg uit waarom je het belangrijk vindt dat overheden klimaatactie ondernemen.
 • Inspireer je minister tot actie:, zo weet hij dat hij de de steun heeft van mensen door heel Europa in het verzet tegen machtige bedrijven.
 • Maak je punt: probeer je bericht kort te houden..
 • En vergeet niet om te bedanken en goed af te sluiten.

Als je meer hulp kan gebruiken, kijk dan naar een van de onderstaande punten. Maar pas ‘m alsjeblieft zoveel mogelijk aan om hem helemaal eigen te maken:

 1. “Uw land heeft al toegezegd het Verdrag inzake het Energiehandvest te verlaten – we bewonderen zo’n stevige zet! Maar nu moet u, nog voor dinsdag, de steun van 15 Europese landen winnen. Dan kan u het voorstel van de Europese Commissie steunen om uit dit giftige verdrag te treden!”
 2. Het is onvermijdelijk dat de EU uit het ECT stapt, en een gecoördineerde terugtrekking van de EU en al haar lidstaten is veruit de beste manier.
 3. Er is geen enkel realistisch scenario waarin de hervorming van kracht wordt terwijl de EU lid blijft. De ratificatie van de EU benodigt de instemming van het Europarlement en alle EU-lidstaten (voor toelichting, zie deze juridische blog) – inclusief de lidstaten die het verdrag verlaten willen of al weg zijn.
 4. Het is algemeen geaccepteerd dat de huidige versie van de ECT op een fundamenteel gespannen voet staat met EU-wetgeving. De enige manier voor de EU en haar lidstaten uit dit moeras is door het verdrag op gecoördineerde wijze te verlaten.
Aan:

Je verstuurt deze e-mail als Ben jij dit niet? Klik hier

De geadresseerden ontvangen je naam en e-mailadres. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Tweet aan Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat

Dinsdag hebben onze ministers de kans om een verbond van lidstaten te vormen en een bedreiging voor ons klimaat weg te stemmen: het giftige fossiele brandstofverdrag genaamd de ECT (het Energiehandvest-verdrag). Ze moeten weten dat burgers door heel Europa meekijken wanneer ze deze historische stem uitbrengen.

En we hebben de sleutel tot het overbrengen van onze boodschap: Twitter. Ministers houden altijd een half oog op Twitter, ze checken het vaak zelfs nog tijdens hun vergaderingen.

Stuur een tweet naar JOUW MINISTER die verantwoordelijk is voor dit giftige fossiele brandstofverdrag, en zeg hen dat ze het ECT weg moeten stemmen!

Stuur een tweet

Form to send tweet

Deel deze petitie met je vrienden

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Dankjewel dat je onze overwinning tegen het giftige fossiele brandstof-verdrag mede mogelijk hebt gemaakt.

Door jarenlang druk te blijven zetten hebben we de toekomst van dit verdrag veranderd, en daarmee zowaar de loop van de geschiedenis. Deze overwinning danken we aan het feit dat we konden volharden. Daar zullen we mee doorgaan.

Draag jij ook bij aan de middelen die we nodig hebben om meer zulke overwinningen waar te maken?

Doneer nu, en overweeg een terugkerende donatie om WeMove Europe’s werk het hele jaar door te ondersteunen!

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.