39.204 van de 50.000 benodigde handtekeningen

Antonius MANDERS, Esther de LANGE, Jeroen LENAERS, Peter van DALEN, Annie SCHREIJER-PIERIK, Tom BERENDSEN, Sophia in 't VELD, Jan HUITEMA, Caroline NAGTEGAAL, Bart GROOTHUIS, Malik AZMANI, Samira RAFAELA en Catharina RINZEMA

Petitie

Stem niet voor de budgetgoedkeuring van Frontex. Ervoor tekenen is alsof je tekent voor mensenrechtenschendingen.

Waarom is dit belangrijk?

GELEKT: een explosief rapport over mensenrechtenschendingen, mismanagement en een doofpot. En dat alles met ons belastinggeld. [1]

Waar gaat dit schandaal om? Het grootste agentschap van de EU, de grenspolitie, Frontex. Eigenlijk zou die mensen op de vlucht moeten beschermen. [2]

In plaats daarvan keken ze toe bij mensenrechtenschendingen en mensen die verdronken in de Middellandse Zee. Ze staken geen vinger uit om hen te helpen.

Frontex “ondernam bewuste maatregelen om ervoor te zorgen dat deze schendingen niet zouden worden gedocumenteerd of onderzocht, en niemand ervoor aansprakelijk zou zijn.” [3] Frontex legde klokkenluiders het zwijgen op en schiep een illegaal systeem van straffeloosheid.

Hoge EU-bonzen wisten hiervan en hadden het rapport maandenlang in de la liggen. [4] Maar nu dat de schandalen op straat liggen, voelen onze politici de druk om dit op hol geslagen agentschap te beteugelen.

Meer dan 39.000 van ons kwamen bijeen om te eisen dat de begroting van Frontex niet werd vrijgegeven. Meer dan 1.500 van ons tweetten naar Europarlementariërs, kort voor de sleutelstemming.

Onze Europarlementariërs stemden tegen de budgetgoedkeuring van Frontex.. Daarmee raakten we hen op hun zwakke plek, voor het eerst in de geschiedenis. Deze overwinning is gemaakt uit people power. Het is het resultaat van twee jaar aan druk zetten – vanuit deze community, vanuit onze partners, journalisten, en vanuit enkele politici.


Bronnen:

  1. https://www.ad.nl/buitenland/keiharde-conclusies-onderzoek-eu-grensbewaking-schond-mensenrechten~a8a563e4/
  2. Frontex’ budget voor 2022 staat op € 754 miljoen https://frontex.europa.eu/about-frontex/faq/key-facts/
  3. https://fragdenstaat.de/en/blog/2022/10/13/frontex-olaf-report-leaked/k
  4. https://www.spiegel.de/international/europe/frontex-scandal-classified-report-reveals-full-extent-of-cover-up-a-cd749d04-689d-4407-8939-9e1bf55175fd

Tweet aan Antonius MANDERS, Esther de LANGE, Jeroen LENAERS, Peter van DALEN, Annie SCHREIJER-PIERIK, Tom BERENDSEN, Sophia in 't VELD, Jan HUITEMA, Caroline NAGTEGAAL, Bart GROOTHUIS, Malik AZMANI, Samira RAFAELA en Catharina RINZEMA

Dinsdag zullen onze Europarlementariërs tijdens een algemene vergadering stemmen over de budgetgoedkeuring van Frontex. We hebben niet veel tijd meer, dus het is cruciaal dat we zo snel mogelijk onze boodschap aan hen kenbaar maken. Met onze hulp kunnen ze het budget blokkeren en orde op zaken stellen in het agentschap.

Als we hen net voor de stemming tweets sturen, zullen ze weten dat hun stemgedrag scherp in de gaten wordt gehouden. En zo zullen ze ook zien dat wij – hun stemmers – verwachten dat ze hun wettelijke verplichting nakomen en geen handtekening zetten onder corruptie en mensenrechtenschendingen.

Help je mee om onze Europarlementariërs te overtuigen niet voor Frontex’ budgetgoedkeuring te stemmen? Stuur nu een tweet! Je kan onze templates gebruiken en personaliseren. Persoonlijke berichten hebben een grotere impact.

Stuur een tweet

Form to send tweet

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Soms kan het lastig voelen om in je eentje verandering teweeg te brengen. Het mooie aan WeMove Europe is dat wanneer we allemaal een beetje bijdragen, we niets anders dan elkaar nodig hebben om geweldige dingen voor elkaar te krijgen.

Dus, wat vind je ervan? Sluit jij je aan bij de duizenden mensen die al aan WeMove Europe doneren en zorg je er zo voor dat wij allemaal door kunnen blijven strijden voor de belangrijkste veranderingen van onze generatie?

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden