88.105 van de 100.000 benodigde handtekeningen

je Europarlementariërs

Petitie

Wij eisen een wet die zorgvuldigheidseisen stelt. Deze wetgeving dient:

 1. ondernemingen te dwingen tot het respecteren van mensenrechten, het milieu en het klimaat;
 2. ondernemingen strenge, onomzeilbare verplichtingen op te leggen tot het voorkomen en oplossen van letsel en schade;
 3. moederbedrijven juridisch aansprakelijk te stellen voor alle schade, waar in de productieketen die ook maar plaatsvindt. Geen mazen in de wet meer!
 4. het recht van vakbonden op collectieve onderhandelingen te garanderen. Daarnaast dient het de vertegenwoordigers van de werknemers een gelijkwaardige zetel aan de onderhandelingstafel te geven. Zo kunnen ze meepraten over alle maatregelen die voortvloeien uit de zorgvuldigheidseisen;
 5. de klimaatcrisis aan te pakken door ondernemingen te verplichten om uitstoot door hun gehele productieketen heen te verminderen;
 6. de planeet te beschermen door de ondernemingen aansprakelijk te stellen voor alle mogelijke schade aan het milieu;
 7. de zorgvuldigheidseisen te laten gelden voor alle bedrijfsrelaties door hun gehele waardeketen heen;
 8. mensen die het slachtoffer zijn van schadelijke bedrijfspraktijken, vakbonden en het maatschappelijk middenveld in staat te stellen om gerechtigheid te krijgen in EU-rechtbanken;
 9. iedereen, die betroffen wordt of kan zijn door bedrijfsactiviteiten, te consulteren. Wanneer nodig moeten dezen om instemming worden gevraagd;
 10. handhavingsinstanties de bevoegdheid te geven om ondernemingen grondig te inspecteren en beboeten.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie beweert dat ze mensenrechten wil beschermen, en streeft naar een duurzame toekomst.

Maar de schandalen stapelen zich op. Sinds tientallen jaren buiten Europese landen arbeiders uit, vooral in armere landen. Ze hebben hele gemeenschappen dakloos gemaakt, aan hun lot overgeleverd zonder thuis of levensonderhoud. Ze hebben oeroude bomen neergehakt voor winstcijfers. Dus we zijn lichtelijk sceptisch over de mooie woorden van de EU.

Mens en planeet betalen al veel te lang de prijs voor slinkse bedrijven. En heel eerlijk? We hebben er schoon genoeg van.

Een meer rechtvaardige wereld is mogelijk. Eentje waarin het bedrijfsleven de arbeidsrechten, het leven en het levensonderhoud van mensen respecteert, waarin arbeiders de armoede uit kunnen klimmen, en waarin de planeet kan gedijen. Eentje waarin mensen door de hele wereld gerechtigheid kunnen halen wanneer immorele bedrijven hen letsel en schade berokkenen.

Als we regels maken om ondernemingen ter verantwoording te kunnen roepen, zullen onze broodnodige producten niet langer bezoedeld zijn door leed en verwoesting.

Begin 2022 deed de Europese Commissie een voorstel voor een wet die de aansprakelijkheid van bedrijven tot realiteit maakt. Maar dat is slechts de eerste stap om alle productieketens te zuiveren van uitbuiting.

We hebben nu jouw hulp nodig om in actie te komen tegen de bedrijfslobbyisten. Die zijn nu in de wandelgangen al hard bezig om het wetsvoorstel af te zwakken.

We moeten regels beschermen die het bedrijfsleven daadwerkelijk eerlijker maken. Regels die een beter leven garanderen voor jou, voor ons, en voor de planeet waarvan we afhankelijk zijn. Want rechtvaardigheid gaat iedereen aan. [1]


Bronnen:

 1. https://justice-business.org/

Deze campagne is in samenwerking met:

Zie ons volledige lijst van partners hier: https://justice-business.org/about/

Tweet aan Catharina RINZEMA en Antonius MANDERS

Over minder dan twee weken zullen een aantal doorslaggevende Europarlementariërs stemmen over een baanbrekende wet. Maar een paar doorslaggevende uitzonderingen worden nog heftig bediscussieerd.

Als jij van je laat horen, en ze vertelt waarom deze wet jou aan het hart ligt, kan je twijfelende parlementariërs overtuigen.

Je zou het kunnen hebben over hoe bezorgd je wel niet bent dat grote ondernemingen weg kunnen komen met allerlei wangedrag. Er staan nog steeds mazen in de EU-wetgeving over passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven die dit gedrag in de hand werken.

Als we ervoor zorgen dat verkozen politici dit moment aangrijpen om grote bedrijven aansprakelijk te houden, kan dat ertoe leiden dat bedrijven voor de rechter worden gesleept wanneer ze mens of planeet beschadigen tijdens de levensloop van hun producten.

We hebben de belangrijke hashtags in the tweets gelaten, maar maak de tweet alsjeblieft zo persoonlijk als mogelijk! Hier zijn twee voorbeelden:

 • Ik ben een student en wil dat u klimaatverplichtingen opneemt in de passende zorgvuldigheid, want ik wil een leefbare toekomst #holdbizaccountable
 • Ik ben feminist en wil dat de mensen die mijn kleren maken, waarvan 80% vrouw is, behoorlijk betaald worden voor hun harde werk. #justicenotprofits

Stuur een tweet

Form to send tweet

Mail je Europarlementariërs

Form to send email

Over minder dan twee weken zullen een aantal doorslaggevende Europarlementariërs stemmen over een baanbrekende wet. Maar een paar cruciale uitzonderingen worden nog heftig bediscussieerd.

Als jij van je laat horen, en ze vertelt waarom deze wet jou aan het hart ligt, kan je twijfelende parlementariërs overtuigen.

Laten we ervoor zorgen dat verkozen politici dit moment aangrijpen om grote bedrijven aansprakelijk te houden. Dan kan dat ertoe leiden dat bedrijven voor de rechter worden gesleept wanneer ze mens of planeet beschadigen tijdens de levensloop van hun producten.

Stuur de doorslaggevende Europarlementariërs nu een persoonlijke e-mail:

Je kan deze berichten gebruiken ter inspiratie:

 • Vertel hen hoe bezorgd je wel niet bent dat grote ondernemingen weg kunnen komen met allerlei wangedrag. Er staan nog steeds mazen in de EU-wetgeving over passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven die dit gedrag in de hand werken.
 • Vraag hen om EU-wetgeving voor gepaste zorgvuldigheid die ervoor zorgt dat de grote ondernemingen geen schade berokkenen aan mens of planeet – of dat nou is wanneer ze hun producten inkopen, ontwerpen, produceren, consumeren, of weggooien. Bedrijven moeten op elk punt van de levensloop van hun producten aansprakelijk zijn. Wanneer een bedrijf hun verantwoordelijkheid jegens mens en planeet verzaakt, kan het in een rechtbank ter verantwoording worden geroepen.
  • Misschien gaat deze wet je aan het hart, omdat je je afvraagt waar het t-shirt dat je aanhebt is gemaakt, en of de arbeider daar behoorlijk voor is betaald?
  • Of misschien heb je zelf een klein bedrijf – en als een eerlijke kleinbedrijfbezitter, die geen mens of milieu kwaad doet, wil jij verschrikkelijke bedrijven voor de rechter slepen omdat misdaad niet mag lonen.
  • Misschien heb je wel een tijd in het buitenland gewerkt, in Oeganda of ergens anders, en heb je met eigen ogen gezien hoe bedrijven als TotalEnergie daar grond, rivieren en de leefomgeving van mensen naar de gallemiezen helpen. Daarom wil je in de wet voor passende zorgvuldigheid een mogelijkheid tot een rechtsgang opnemen: want als bewoners van het zuidelijk halfrond hebben geleden onder Europese bedrijven, verdienen ze gerechtigheid.
  • Misschien ben je wel een student, en wil je sterke toezeggingen voor het beschermen van het klimaat omdat je de toekomst leefbaar wilt houden.

  En hier heb je een paar tips om je op weg te helpen:

  • Wees persoonlijk: vertel waarom je deze wet zo belangrijk vindt. Of het nou gaat om aansprakelijkheid voor bedrijven wanneer hun kleding Keniaanse rivieren vergiftigt, of om een behoorlijke compensatie voor de Belgische bouwvakkers die een groot gebouw neerzetten, of om de mogelijkheid om de grote ondernemingen voor een Europese rechter te slepen voor hun wangedrag.
  • Wees beleefd: Europarlementariërs reageren veel eerder op een vriendelijk bericht – laat hen weten hoe erg je hen steunt als ze hun rug rechthouden tegenover machtige bedrijven.
  • Vraag om toezeggingen: vraag de parlementariërs zonder omhaal om te beloven dat ze stemmen voor civiele toegang tot aansprakelijkheidsprocedures en stevige verplichtingen voor de productieketen tijdens de komende besprekingen rondom de wet inzake passende zorgvuldigheid.
  • Vraag om een reactie: maak duidelijk dat je wilt dat ze jouw bericht overwegen.
Aan:

Je verstuurt deze e-mail als Ben jij dit niet? Klik hier

De geadresseerden ontvangen je naam en e-mailadres. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Deel deze petitie met je vrienden

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Soms kan het lastig voelen om in je eentje verandering teweeg te brengen. Het mooie aan WeMove Europe is dat wanneer we allemaal een beetje bijdragen, we niets anders dan elkaar nodig hebben om geweldige dingen voor elkaar te krijgen.

Dus, wat vind je ervan? Sluit jij je aan bij de duizenden mensen die al aan WeMove Europe doneren en zorg je er zo voor dat wij allemaal door kunnen blijven strijden voor de belangrijkste veranderingen van onze generatie?

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.