113.364 van de 150.000 benodigde handtekeningen

De Europese Commissie en EU-overheden

Petitie

Wij doen een oproep aan de Europese Commissie en nationale overheden van EU-lidstaten: verzet u tegen pogingen om nieuwe GMO’s van bestaande Europese GMO-wetgeving uit te zonderen. Daarnaast roepen wij hen op tot de instandhouding van verplichte veiligheidscontroles, transparantie en labeling voor alle GMO’s. Dit om de veiligheid van ons voedsel te garanderen, en om de natuur, het milieu en onze keuzevrijheid te beschermen.

Waarom is dit belangrijk?

In Europa hebben we strikte regulaties voor genetisch gemanipuleerde organismen (GMO’s). Die waarborgen onze veiligheid en de transparantie. GM-voedsel is voedsel wiens DNA middels genetische manipulatie is gewijzigd – een ingreep die in de natuur niet voorkomt.

Nu hebben grote chemieconcerns de Europese Commissie overtuigd om sommige GMO’s niet meer als zodanig te controleren en labelen. [1, 2] Ze proberen hun winsten te spekken door het “GMO”-label van hun producten te wissen. [3] Zo zullen meer van ons hun producten kopen, zonder door te hebben dat we GM-voedsel eten.

Het gevolg zal zijn dat boeren steeds meer gepatenteerd zaad gebruiken, die afhankelijk zijn van giftige pesticiden. Vele nieuwe GM-plantensoorten zijn resistent tegen pesticiden, zoals diegene die “Roundup-ready” zijn. Dit kan het lot van ons gehele voedselsysteem in de handen van Bayer-Monsanto en andere reuzenbedrijven leggen. Het dereguleren van deze GMO’s zou een enorme achteruitgang zijn voor boeren, burgers en het milieu.

We hebben nationale overheden nodig die gaan staan voor veilig, gezond en transparant voedsel. Vooralsnog doet slechts een enkeling dat. Daarom is het zo belangrijk voor ons om nu een sterke boodschap af te geven aan al onze overheden en aan de Europese Commissie: wij willen dat ze veiligheid en transparantie boven bedrijfswinsten stellen.


Bronnen:

 1. De GMO’s in kwestie worden gemaakt met nieuwe genoom-technieken (NGT’s). Die worden ingezet om nieuw GMO-voedsel te maken. NGT’s staan bekend als technieken die in staat zijn om het genetische materiaal van een organisme te veranderen, en die opgekomen zijn sinds 2001.
  https://friendsoftheearth.eu/press-release/eu-commission-serves-big-agribusiness-interests-with-latest-consultation-on-new-gmos/
  https://viacampesina.org/en/more-than-80-organisations-call-on-the-european-commission-to-wait-for-cjeu-clarifications-on-new-genomic-techniques/
  https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/commission-reopens-gene-editings-box-amid-sustainability-claims/
  https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/meps-demand-eu-funding-for-research-into-gene-editing-surveillance/
 2. De grootste bedrijven die actief zijn in zowel de pesticide- als in de commerciële zaadmarkt zijn ook aan het lobbyen voor de deregulatie van nieuwe GMO’s: Bayer, BASF, Corteva en Syngenta.
  https://corporateeurope.org/en/2021/03/derailing-eu-rules-new-gmosk
 3. De patenten op dit type GM-zaad wordt op het moment gedomineerd door de ‘Corteva-groep’. Naast hun eigen patenten heeft deze groep ook controle over vele andere patenten die essentieel zijn voor telers die CRISR/Cas-technologie willen inzetten. De andere grote bedrijven zijn Calyxt, Bayer, BASF, Syngenta en Keygene.
  https://www.testbiotech.org/sites/default/files/Patents_on%20new%20GE.pdf

Deze campagne is in samenwerking met:


Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Soms kan het lastig voelen om in je eentje verandering teweeg te brengen. Het mooie aan WeMove Europe is dat wanneer we allemaal een beetje bijdragen, we niets anders dan elkaar nodig hebben om geweldige dingen voor elkaar te krijgen.

Dus, wat vind je ervan? Sluit jij je aan bij de duizenden mensen die al aan WeMove Europe doneren en zorg je er zo voor dat wij allemaal door kunnen blijven strijden voor de belangrijkste veranderingen van onze generatie?

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden