1.081.317 van de 1.300.000 benodigde handtekeningen

Hadja Lahbib, Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen, België en Tinne Van der Straeten, Minister van Energie, België

Petitie

Verlaat het Verdrag inzake het Energiehandvest en houd zijn uitbreiding naar andere landen tegen! Het verdrag stelt steenkool-, olie- en gasbedrijven in staat om de energietransitie te verhinderen. Ontwapen de fossiele energiereuzen zodat ze urgente klimaatactie niet langer kunnen belemmeren!

Waarom is dit belangrijk?

We betalen gigantische boetes aan fossiele energiebedrijven. Misschien gaan Europeanen wel zeven miljard euro betalen aan steenkool-, olie- en gasbedrijven – alleen maar omdat we klimaatactie ondernemen. [1]

  • Olie- en gasbedrijf Rockhopper eist 260 miljoen van de Italianen, omdat die een streep hebben gezet door nieuwe olievelden voor hun kust.
  • De Sloveense belastingbetalers hebben het milieu voorrang gegeven boven fracking, en daarom wil Ascent 120 miljoen van hen.
  • Toen de Duitsers besloten om af te stappen van kernenergie, heeft Vattenfall hen aangeklaagd voor € 4,3 miljard.
  • En na haar besluit om te stoppen met steenkool zal de Nederlandse staat misschien wel 2,4 miljard moeten betalen aan RWE en Uniper! [2]

Er is niet veel tijd meer om een regelrechte klimaatramp te voorkomen. [3] Maar fossiele energiebedrijven gijzelen onze overheden met het dreigement om exorbitante vergoedingen te eisen in de rechtbank. Zo verlammen ze de overheid, die niet de beslissingen kan nemen die nodig zijn om het klimaat te redden.

Dit giftige fossiele verdrag – officieel het Verdrag inzake het Energiehandvest – is een reliek uit voorbije tijden, een tijdperk waarin overheden nog vastzaten in klimaatontkenning. [4] Maar de fossiele industrie klampt er krampachtig aan vast, omdat ze zo hun winsten kunnen veiligstellen.

Maar winst veiligstellen, dat staat gelijk aan het aanklagen van overheden, als die het in hun hoofd halen om mens en planeet op één te zetten. Als ze winnen, moeten de overheden de vergoeding met publiek geld ophoesten. Publiek geld dat zou kunnen gaan naar groene investeringen, naar het onderwijs en naar ziekenhuizen – in plaats van naar de diepe zakken van de grootste vervuilers.

Maar we zijn aan de winnende hand tegen deze industrie. Italië heeft zijn lidmaatschap van het verdrag al opgezegd, Europarlementariërs steunen onze oproep, en nu is het tijd voor onze landen om een kant te kiezen. Maar om dat te laten gebeuren, moeten de ministers van Energie onze persoonlijke boodschap horen – ze moeten weten waarom we hierom geven.


Bronnen:

  1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/energiebedrijf-rwe-eist-schadevergoeding-voor-nederlands-klimaatbeleid~b06e471d/#:~:text=Het%20Duitse%20energieconcern%20RWE%20eist,kolenstook%20in%20energiecentrales%20per%202030
  2. https://www.euractiv.com/wp-content/uploads/sites/2/2020/09/Statement-on-Energy-Charter-Treaty-ENG_080920.pdf & https://caneurope.org/german-energy-rwe-energy-charter-treaty-claims-netherlands/
  3. https://foeeurope.org/sites/default/files/climate_justice/2020/ect_axe_to_climate_action.pdf
  4. https://energy-charter-dirty-secrets.org/#section5

Deze campagne is in samenwerking met:

Tweet aan Hadja Lahbib, Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen, België en Tinne Van der Straeten, Minister van Energie, België

Over een paar dagen hebben onze ministers de kans om een grote bedreiging voor ons klimaat weg te stemmen: het ECT. Ze moeten weten dat burgers door heel Europa toekijken tijdens deze historische stemming.

En we weten precies hoe we onze boodschap gehoord krijgen: via Twitter. Ministers houden altijd een oogje op Twitter, ze checken het zelfs nog wanneer ze in het parlement zijn.

Tweet naar de sleutelministers die over het giftige fossiele verdrag gaan, en zeg hen dat ze de ECT weg moeten stemmen!

Stuur een tweet

Form to send tweet

Deel deze petitie met je vrienden

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Dankjewel dat je je aansluit bij de opstand tegen de fossiele industrie, die onze overheden aanklaagt voor het beschermen van onze planeet.

We hebben een plan om heel Europa uit dit gevaarlijke verdrag te loodsen – maar daarbij hebben we jouw hulp nodig, van begin tot eind.

Onze campagnes zijn niet mogelijk zonder de energie en de steun van EU-burgers, van mensen. We ontvangen geen cent van bedrijven of overheden.

Doneer nu met behulp van het formulier – en overweeg ook om een terugkerende donatie te doen, om het werk van WeMove Europe het hele jaar lang te steunen.

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.