84.075 van de 100.000 benodigde handtekeningen

Aan het Europees Parlement

Petitie

We hebben dringend behoefte aan een volledig onderzoek naar het Qatarese corruptieschandaal en strengere regels om corruptie en omkoping in Europa te bestrijden.

Waarom is dit belangrijk?

In de woningen van vier Europese politici zijn ‘zakken met geld’ gevonden. [1] Zij zouden honderdduizenden euro's betaald hebben gekregen om het werk van de Qatarese regering te doen. Als dat waar is, is dit een van de grootste lobbyschandalen in de Europese geschiedenis.

Dit corruptieschandaal is alleen mogelijk omdat de Europese lobbyregels laks en verouderd zijn. [2]

Het Qatarese omkoopschandaal moet ons wakker schudden. De geloofwaardigheid van de hele Europese Unie staat op het spel.

Tenzij we de spelregels veranderen, kan dit telkens weer gebeuren. We hebben dringend behoefte aan een volledig onderzoek naar het schandaal en strengere regels om corruptie en omkoping te bestrijden.

In het machtscentrum van Europa is er een enorme machtsongelijkheid die lobbyisten bevoordeelt ten opzichte van burgerbewegingen zoals de onze. We weten bijvoorbeeld dat 75% van alle vergaderingen van de Commissie plaatsvindt met lobbyisten uit het bedrijfsleven - en dan tellen we de vertegenwoordigers van repressieve regimes zoals Qatar nog niet eens mee. [3]

Maar nu hebben we een unieke kans om de regels van het systeem te herschrijven. Het schandaal zorgt voor massale media-aandacht en alle ogen zijn op Brussel gericht. Dit is onze kans om te pleiten voor meer transparantie en betere regels. [4] We moeten de verstrengeling van geld en politiek doorbreken en meer macht teruggeven aan gewone mensen zoals jij en ik. Maar dat lukt alleen als we nu veel kabaal maken.


Bronnen:

  1. https://www.politico.eu/article/european-parliament-under-attack-roberta-metsola-police-launch-fresh-raids-qatar-corruption-scandal-eva-kaili-socialist-democrats-ursula-von-der-leyen-visentini-giorgi-panzeri-margaritis-schinas/
  2. https://www.euronews.com/my-europe/2022/12/12/calls-for-eu-lobbying-rules-to-be-reformed-grow-as-corruption-scandal-rocks-brussels
  3. https://transparency.eu/wp-content/uploads/2016/10/Lobby-Meetings-European-Commission.pdf
  4. https://www.alter-eu.org/sites/default/files/documents/open%20letter%20kaili%20corruption%20scandal_151222_0.pdf

Tweet aan Antonius MANDERS, Peter van DALEN, Jeroen LENAERS, Esther de LANGE, Tom BERENDSEN, Annie SCHREIJER-PIERIK, Malik AZMANI, Caroline NAGTEGAAL, Sophia in 't VELD, Samira RAFAELA, Catharina RINZEMA, Bart GROOTHUIS en Jan HUITEMA

Stuur een tweet

Form to send tweet

Mail Aan het Europees Parlement

Form to send email

Negen maanden geleden kwam het grootste corruptieschandaal in de Europese geschiedenis aan het licht. Politici beloofden hervormingen en meer transparantie. Maar nu krabbelen sommige van hen terug!

Dat mogen we niet laten gebeuren.

Kan jij een Europarlementariër van jouw land aanschrijven en hen vragen om een strengere verordening inzake lobbyen?

Volg de eenvoudige instructies hieronder, en als je wat inspiratie wilt hebben we hier een paar opzetjes.

Op deze manier bereik je de politici het beste:

  • Wees persoonlijk: we weten dat persoonlijke boodschappen meer impact hebben. Wees oprecht en leg uit waarom je dit belangrijk vindt.
  • Kom ter zake: probeer je bericht kort te houden.
  • Vergeet niet te bedanken en je e-mail van een aanhef en afsluiting te voorzien.

Je kan deze berichten gebruiken ter inspiratie:

  • Het Qatargate corruptieschandaal is een duidelijk signaal dat we betere regels nodig hebben om corruptie tegen te gaan en transparantie te bevorderen
  • De Europese verkiezingen komen eraan, en om ons vertrouwen in politici te herstellen hebben we grootse hervormingen en meer transparantie nodig!
  • We hebben er genoeg van dat politici overal maar mee weg komen. Er moeten consequenties zijn voor politici die de regels omtrent transparantie breken!
Aan: Aan het Europees Parlement

Je verstuurt deze e-mail als Ben jij dit niet? Klik hier

Recipients will receive your name, email address and address. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Deel deze petitie met je vrienden