78.604 van de 100.000 benodigde handtekeningen

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Minister van Veiligheid en Justitie en Robert de Groot, Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie in Brussel

Petitie

We roepen de EU op om de richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld snel aan te nemen en te versterken. De richtlijn moet alle vormen van seksuele uitbuiting van vrouwen criminaliseren. Daarbij inbegrepen zijn seksueel geweld en misbruik en alle vormen van online geweld tegen vrouwen en meisjes. We roepen ook op tot hoge standaarden voor gespecialiseerde ondersteuningsmechanismen om overlevenden te beschermen, en om hun toegang tot het recht en genoegdoening te waarborgen.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks de voortgang van de afgelopen jaren op het gebied van gendergelijkheid, is geen enkel Europees land vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. In geen enkel deel van hun leven zijn zij vrij van potentieel geweld: van thuis tot in de publieke ruimte, in de werkplek of online.

In de EU hebben één op de drie vrouwen fysiek en/of seksueel geweld ondergaan. Eén op de twee vrouwen is sinds haar 15e slachtoffer geweest van seksueel misbruik of seksuele intimidatie. [1]

Gendergerelateerd geweld is voor het eerst in tien jaar weer gestegen, en in de EU worden elke dag twee vrouwen vermoord door (voormalige) partners. [2] Alle vormen van geweld tegen vrouwen dienen hetzelfde doel: hen het zwijgen opleggen en ondergeschikt te houden. Maar dat staan we niet toe!

We staan voor de kans om een EU-richtlijn tegen geweld jegens vrouwen en huiselijk geweld aan te nemen. [3] Het maakt niet uit waar ze wonen, deze wet geeft hetzelfde niveau van bescherming aan alle overlevenden van verkrachting, genitale verminking, cyberstalken, wraakporno of online agressie. Vrouwenbewegingen zijn hard aan het werk om de richtlijn aan te scherpen zodat het meer vormen van geweld omvat, waaronder alle vormen van seksueel geweld en seksuele en reproductieve uitbuiting. Verder zijn er specifieke maatregelen nodig die alle vrouwelijke overlevenden van elke vorm van gendergeweld beschermen, en die hen toegang verlenen tot recht en genoegdoening.

Als genoeg van ons laten zien hoe belangrijk het wel niet is om de veiligheid en bescherming van vrouwen te garanderen, moeten wetgevers wel naar ons luisteren. Teken ook!


Bronnen:

  1. Het Europees bureau voor de grondrechten (FRA), Violence against women: an EU-wide survey. Main results report, 2014: https://fra.europa.eu/en/publication/2014/violence-against-women-eu-wide-survey-main-results-report
  2. Voorstel voor een richtlijn van het Europarlement en de Europese Raad ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, 2022: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:52022PC0105

Deze campagne is in samenwerking met:

Tweet aan Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Minister van Veiligheid en Justitie en Robert de Groot, Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie in Brussel

Deze week komen de ministers van Justitie en Gelijkheid en de permanente vertegenwoordigers bij de EU samen. Dan bereiken ze een eerste akkoord over de eerste EU-wet tegen geweld jegens vrouwen.

Tweet naar de vertegenwoordigers van je land en vertel hen dat je een verregaande wet wilt voor de bescherming van vrouwen en meisjes.

Stuur een tweet

Form to send tweet

Mail

Form to send email

De meeste vrouwen hebben ooit een vorm van gendergeweld ondervonden. Maar er is nog altijd geen EU-wet om dit probleem tegen te gaan – nu staan we voor een kans om dit onrecht aan te pakken.

Kan je een bericht sturen naar vertegenwoordigers in jouw land? Je moet ze overtuigen om te werken voor een verregaande wet ter bescherming van vrouwen en meisjes.

Volg de onderstaande instructies:

Wees persoonlijk: we weten dat persoonlijke berichten de lezer dieper raken. Spreek vanuit je hart en leg hen uit waarom je graag wilt dat ze zich bij ons aansluiten.

Wees to the point: houd je bericht kort en krachtig. En vergeet niet te bedanken en je bericht passend aan te heffen en af te sluiten.

  • Eén op de drie vrouwen heeft ooit fysiek of seksueel geweld ondergaan, maar de EU kent nog altijd geen wet tegen geweld jegens vrouwen. Hier moeten we iets aan doen.
  • Eén op de drie vrouwen heeft ooit fysiek of seksueel geweld ondergaan, maar de EU kent nog altijd geen wet tegen geweld jegens vrouwen. Hier moeten we iets aan doen.
  • Binnenkort zullen de ministeries en de permanente vertegenwoordigers bij de EU samenkomen en hun positie bepalen. We weten dat Nederland zich in principe geëngageerd heeft aan gelijkheid en vrouwenrechten. De nieuwe richtlijn bestrijdt geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld: dit is een mooie kans om ervoor te zorgen dat de principes van onze regering zich ook naar de werkelijkheid vertalen.
  • We roepen u op om u in te zetten voor een stevige wet, die alle vormen van seksueel geweld en cybergeweld beslaat – precies zoals in het eerste voorstel van de wet.
Aan:

Je verstuurt deze e-mail als Ben jij dit niet? Klik hier

Recipients will receive your name, email address and address. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Deel deze petitie met je vrienden