385,561 от 450,000 подписа

До Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и националите лидери.

Петиция

Призоваваме лидерите на ЕС и на национално ниво да се справят с безпрецедентната криза, причинена от пандемията COVID-19, със солидарност, смелост и иновации.

Не искаме да се връщаме към предишното положение, към икономически модел, който изостря социалните неравенства, застрашава здравето ни и доведе климата и природата на нашата планета до ръба на колапс. Вместо това, сега е моментът иновативно и ускорено да направим икономиките си по-зелени, по-справедливи и по-устойчиви на бъдещи сътресения.

Настояваме за създаването на най-голямата зелена инвестиционна програма, която светът някога е виждал - подкрепена от всички налични инструменти на ЕС за финансиране на зелено и справедливо възстановяване.

Този призив се основава на изявление, подписано от водещите европейски НПО в областта на околната среда [1].

Защо това е важно?

Европейците са наясно какво представлява пакетът за възстановяване и потенциалното въздействие, което той може да окаже върху техния живот, икономики и общество.

Стотици хиляди в Европейския съюз преминаха от осъзнаване към действие, като разбраха, че това е рядка и уникална възможност да превърнем кризата в трансформационна възможност.

Милиардите евро, които ще бъдат предоставени на страните от ЕС за инвестиции за излизане от тази дълбока икономическа криза, биха могли да отбележат повратна точка, ако се инвестират разумно.

Инвестирането в изкопаеми горива, включително природен газ не е разумно. Не е и целесъобразно. Това означава да застопорим икономиките си към технология и режим на производство, които ни доведоха до кризата с климата, финансовите дългове в енергетиката, проблеми със здравето на хората и икономическата криза, които преживяваме в наши дни.

Инвестирането на средства за възстановяване в изкопаеми горива би било единствено като отговор на тежко лобиране на онези енергийни компании, които се опитват да защитят печалбите си, дори ако техният интерес е против интереса на всички останали.

Въпреки всички разновидности, комисията по околна среда в Европейския парламент тази седмица гласува в подкрепа на изключването на изкопаемите горива, включително газта, от получаването на средствата за възстановяване. Сега европейците искат да видят заседание на Съвета, който да запази това ниво на амбиция.

Инвестирането във възобновяеми енергийни източници ще донесе три пъти повече работни места от изкопаемите горива. Те също могат да се мащабират бързо, за разлика от газовите тръбопроводи. Няма причина изкопаемите горива да бъдат част от бъдещата история на Европа или където ще отидат милиардите за възстановяване.

Европейските хора нямат мощни лобийни фирми, които да представят техните притеснения - но те знаят какво се случва. Газовата и петролната индустрия искат да спечелят повечето милиарди евро, които вместо това трябва да отидат за възобновяеми енергийни източници. Engie, GRTgaz, Teréga, Natgery, Italgas, ExxonMobil, PGNiG: тези газови корпорации са заети да лобират пред лидерите на Съвета. [2]

Но днес стотици хиляди хора изискват смела политика, която максимизира потенциала на фондовете за възстановяване, за да остави след себе си остарял икономически модел, който унищожава планетата и създава неравенство.


Препратки:

  1. https://bit.ly/GreenRecovery_EN
  2. http://www.wemove.eu/the-power-of-the-fossil

In partnership with:

Следваща стъпка — споделете каузата

Подписвам се като Не сте вие? Кликнете тук