121.640 van de 150.000 benodigde handtekeningen

Rob Jetten, Minister for Climate and Energy Policy, Netherlands en Wopke Hoekstra, Minister van Buitenlandse Zaken

Petitie

Bedrijven hebben onze planeet onophoudelijk omgewoeld, omgebaggerd en vernietigd, op zoek naar kostbare metalen. Ze willen geen steen onberoerd laten, en hebben hun zinnen nu gezet op de diepzeebodem. EU-politici kunnen hier nu onherstelbare schade voorkomen. Laten we hier samen een eind aan maken: laten we de EU-politici oproepen tot een verbod op diepzeemijnen – voordat het te laat is.

We roepen EU-politici op om #StopDeepSeaMining door:

 • als leden van de Internationale Zeebodemautoriteit (ISA) aan te dringen op een verbod, moratorium of preventieve pauze op diepzeemijnbouw in internationale wateren, en het voorbeeld te geven met een verbod in Europese wateren/op continentale platen;
 • eveneens als leden van de ISA geen vergunningen voor het mijnen van mineralen te verstrekken, en ervoor zorgen dat mijnbouwregelingen niet worden aangenomen voordat de wetenschappelijke lacunes zijn opgevuld en de risico's naar behoren zijn beoordeeld en begrepen;
 • te investeren in breed en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Zo krijgen we een beter beeld van de unieke biodiversiteit van de diepzee, de grotere rol die de zeebodem in onze oceaan en ons klimaatsysteem speelt, en de risico’s die diepzeemijnbouw daar allemaal voor vormt;
 • diepzeemijnbouw uitdrukkelijk uit te sluiten van de voorgestelde EU-verordening inzake kritieke grondstoffen.

Waarom is dit belangrijk?

Grote mijnbouwbedrijven kijken verlekkerd naar onze oceanen. -Ze willen de vrije hand om de zeebodem om te woelen, uit te baggeren en op te slokken op zoek naar kostbare metalen. [1]

Cruciale landen als Duitsland, Spanje en Frankrijk hebben al hun steun uitgesproken voor het verbod of preventieve pause – eindelijk kunnen we onze oceanen voorrang geven boven bedrijfswinsten! Maar de mijnbouwreuzen hebben goed opgelet, en daarom proberen hun lobbyisten de doorslaggevende spelers, zoals het hoofd van de ISA, in te palmen. Ze dringen hun agenda op, koste wat het kost voor onze oceanen. [2]

Watertandend jagen multinationals winstcijfers na, en daarom willen ze de flora en fauna in onze oceanen vernietigen. En dat middenin een biodiversiteitscrisis. [3] En onze politici willen hun best het groene licht geven – tenzij we nu in actie komen

Zeewetenschappers waarschuwen ons dat bij diepzeemijnbouw enorme hoeveelheden giftig sediment vrijkomt, die onze zee-ecosystemen vervuilen en de koolstofpomp van de oceaan in gevaar brengen. Ze waarschuwen ook dat de licht- en geluidsvervuiling in het speciaal schadelijk is voor de bedreigde Blauwe Vinvis. [4]

Er stond nog nooit zoveel op het spel. Als we in de komende paar maanden geen verbod krijgen, kan het diepzeemijnen deze juli al van start gaan.

Willen we een vuist maken tegen de vloedgolf van de mijnbouwreuzen en hun lobbyisten, dan is het alle hens aan dek.

Deze beweging roept op tot een verbod op diepzeemijnbouw. Hoe meer van ons zich bij de beweging aansluiten, des te moeilijker wordt het voor de politici om aan de verleiding toe te geven, en de wil van het volk in de wind te slaan.


Bronnen:

 1. https://savethehighseas.org/deep-sea-mining/
  https://www.soalliance.org/campaign-against-deep-seabed-mining
 2. https://www.theguardian.com/environment/2023/mar/21/row-erupts-over-deep-sea-mining-as-world-races-to-finalise-vital-regulations
 3. https://ejfoundation.org/what-we-do/ocean/stop-deep-sea-mining
  https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/27/race-to-the-bottom-the-disastrous-blindfolded-rush-to-mine-the-deep-sea k
 4. https://www.theguardian.com/environment/2023/feb/14/deep-sea-mining-noise-poses-harm-blue-whales-scientists-warn
  https://www.france24.com/en/live-news/20230214-deep-sea-mining-noise-pollution-threatens-whales-study

Mail

Form to send email

Mijnbouwbedrijven hebben een nieuwe business ontdekt: onze diepzeebodem plunderen.

We mogen het zeeleven en kwetsbare ecosystemen niet op het spel zetten voor winstcijfers. De gezondheid van onze oceanen hangt ervan af. Zeg tegen je ministers dat ze zou moeten luisteren naar meer dan 120.000 van ons, in plaats van naar hebberige mijnbouwbedrijven.

Het WeMove Europe-team zal deze berichten dan gebundeld direct aan ministers Jetten en Hoekstrasturen.

Hieronder staan een paar argumenten die je kan gebruiken:

 • Zeg hoe bezorgd je bent over de weerslag van diepzeemijnbouw op het zeeleven en de rijke ecosystemen in de diepzee. De ware schaal van het leven daar moet nog worden ontdekt, maar we weten al wel dat grote machines die daar rondgraven en -spitten rampzalig voor het zeeleven zijn: ze vernietigen hun leefomgeving en beschadigen hen met geluids- en lichtvervuiling, en met de uitstoot van giftig sediment.
 • Noem het centrale belang van de diepzee in het verzachten van de klimaatcrisis – en hoe dit is voor jou als stemmer. Vertel hoe de diepzee onze sterkste bondgenoot is in de strijd tegen de klimaatonttakeling: het functioneert als een enorme spons voor koolstof, en isoleert broeikasgassen – precies die stoffen die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van onze planeet. Het bulldozeren van de zeebodem zal leiden tot de ontsnapping van massale hoeveelheden koolstof.
 • Vraag hen of ze met je willen afspreken om het te hebben over de bedreiging van diepzeemijnbouw, in het kader van een meeting georganiseerd door WeMove Europe en hun partners.
 • Je zou de ministers eraan kunnen herinneren dat zij de weg hebben gebaand om Blue Leaders te zijn - via het Oceaanverdrag en de bescherming van de biodiversiteit. Om dit waar te maken, moeten zij pleiten voor een verbod op diepzeemijnbouw.
  • Wees persoonlijk: Vertel waarom je dit belangrijk vindt. Politici zijn ook maar mensen! We weten dat persoonlijke boodschappen een goede manier zijn om tot hen door te dringen.
  • Blijf alsjeblieft beleefd, want dan is de kans het grootst dat ze naar je luisteren en je een antwoord krijgt.
  • Vraag hen om een toezegging om op je bericht te reageren.
Aan:

Je verstuurt deze e-mail als Ben jij dit niet? Klik hier

Recipients will receive your name, email address and address. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Petje af dat je je inzet voor de flora en fauna van de zeebodem door op te roepen tot een verbod op het giftige diepzeemijnen.

We hebben al eerder samen campagnes gevoerd om de oceaan en zijn diepzeebewoners te beschermen - zoals een campagne voor het verbod op sleepnetvisserij dat vanaf 2030 in alle Beschermde Mariene Gebieden binnen de EU ingaat.

We kunnen elke keer voor betere Europese bescherming van oceanen zorgen omdat we een lange adem hebben in de langdurige gevechten. Ook nu zijn onze ogen gericht op de lange termijn.

Draag jij je steentje bij om meer van zulke overwinningen mogelijk te maken?

Doneer nu, en overweeg een periodieke bijdrage om WeMove Europe’s werk het hele jaar door te steunen!

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.