255.734 van de 300.000 benodigde handtekeningen

Robert Habeck, Federal Minister for Economic Affairs and Climate Action, Germany, Steffi Lemke, German Federal Minister for the Environment, Cem Özdemir, German Federal Minister for Food and Agriculture en Federal Chancellor Olaf Scholz

Petitie

Gezien de goed gedocumenteerde omvang van de ontbossing van het Amazonegebied en de mensenrechtenschendingen roepen wij alle Europese leiders op de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur stop te zetten.

Waarom is dit belangrijk?

Brazilië heeft dan wel een nieuwe president, maar de bosverwoesting in de Amazone heeft vorige maand alsnog alle records verbroken! En als we niet snel actie ondernemen zal het alleen maar erger worden. [1]

De oorzaak? De hebzuchtige agri-business, die het regenwoud platbrandt en neerhakt om soja te verbouwen en vee te houden. En alsof dat nog niet erg genoeg was, spelen de Europese Commissie en bedrijfslobbyisten onder één hoedje: ze willen het oude, rampzalige EU-Mercosur handelsakkoord, met Brazilië en drie andere landen, weer uit de koelkast halen. [2]

Als dit akkoord het haalt, zal Europa minder betalen voor een verse aanvoer van rundvlees, soja en hout – en zullen de hebzuchtige bedrijven doorgaan met het verwoesten van de Amazone. En wat krijgen de Mercosur-landen daarvoor terug? Giftige pesticiden die zo gevaarlijk zijn dat de landbouw-industrie ze binnen de EU niet eens mag verkopen. Het is een desastreuze deal voor het regenwoud, voor de inheemse bewoners en voor de planeet zelf. [3]

Maar we hebben een kans om er een stokje voor te steken! Een kleine groep EU-landen en Europarlementariërs kunnen de deal nog dwarsbomen. En beleidsmakers uit Nederland, Frankrijk en Oostenrijk hebben al laten weten dat ze het huidige akkoord niet zullen ondertekenen. [4]

We hebben al meer dan 500.000 handtekeningen. Met de steun van grote, nieuwe partners, kunnen we de één miljoen aantikken en zorgen voor een mediastorm! Dit kan het startschot zijn van een grote opstand van EU-landen en Europarlementariërs, net tijdens de cruciale onderhandelingen van de komende weken.

Laten we van de daken roepen dat de we de Amazone willen beschermen – veel liever dat dan een ruilhandel van auto’s en pesticiden voor goedkope gehaktballetjes!

Teken nu onze petitie, steek een stokje voor deze deal en bescherm onze planeet.

*Op 23 maart 2023 hebben wij de tekst van dit verzoekschrift gewijzigd omdat de Braziliaanse regering is veranderd en de nieuwe president, Lula da Silva, nieuwe verplichtingen is aangegaan in de strijd tegen de klimaatcrisis.

**WeMove Europe verzamelt samen met de organisatie SumOfUs handtekeningen voor deze petitie. Andere organisaties, waaronder Campact, Greenpeace en Foodwatch, voeren hun eigen campagnes met vergelijkbare eisen. Samen zijn we met meer dan anderhalf miljoen en we groeien nog steeds.

Bronnen:

 1. “De record-ontbossing in de Braziliaanse Amazone laat zien welke uitdaging Lula wacht”: https://www.theguardian.com/world/2023/mar/10/brazil-record-deforestation-amazon-rainforest-lula-bolsonaro
 2. https://www.politico.eu/article/eu-tries-to-grab-power-back-on-trade-deals/
 3. “Het EU-Mercosur Handelsakkoord”, FERN, beleidsnota, https://www.fern.org/fileadmin/uploads/fern/Documents/2020/The_EU-Mercosur_Trade_Agreement_explainer.pdf
 4. https://batimes.com.ar/news/economy/frances-macron-warns-eu-mercosur-deal-hinges-on-environment.phtml
  https://www.riotimesonline.com/brazil-news/brazil/dutch-parliament-calls-for-veto-of-mercosur-eu-agreement-and-cites-brazil-bad-for-the-amazon/
  https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/austria-vetoes-mercosur-deal-saying-it-goes-against-eu-green-deal/

Deze campagne is in samenwerking met:

Tweet aan Robert Habeck, Federal Minister for Economic Affairs and Climate Action, Germany, Steffi Lemke, German Federal Minister for the Environment, Cem Özdemir, German Federal Minister for Food and Agriculture en Federal Chancellor Olaf Scholz

Deze week komen de EU-ministers van Handel samen om dit natuurverwoestende handelsakkoord te bespreken.

De machtige Duitse ministers zijn een sleutelspeler in de huidige onderhandelingen. Als we hen overtuigen om zich tegen het akkoord te keren, kunnen we deze deal voor eens en altijd een halt toeroepen.

Tweet naar de doorslaggevende Duitse ministers en roep hen op om een stokje te steken voor het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur!

Stuur een tweet

Form to send tweet

Mail

Form to send email

Deze week komen de EU-ministers van Handel samen om dit natuurverwoestende handelsakkoord te bespreken.

De machtige Duitse ministers zijn een sleutelspeler in de huidige onderhandelingen. Als we hen overtuigen om zich tegen het akkoord te keren, kunnen we deze deal voor eens en altijd een halt toeroepen.

Schrijf je eigen e-mail naar de Duitse ministers en roep hen op om een stokje te steken voor het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur.

Hier heb je een paar argumenten om je op weg te helpen. En vergeet vooral niet om bondig te schrijven en je mail passend af te sluiten met eigen naam!

 • De geplande deal tussen de EU en Mercosur zou een ramp zijn voor onze planeet We importeren nu al enorme hoeveelheden rundvlees en soja uit dat gebied. En elke dag vernietigen houtkappers stukken van de Amazone en haar grensgebieden om daarvoor in de plaats koeien te fokken en soja te verbouwen. Als dit vrijhandelsakkoord doorgaat zal dat de situatie alleen maar verergeren.
 • Het akkoord tussen de EU en Mercosur kan een boost geven aan het gebruik van, en de blootstelling aan, giftige pesticiden. Recent Duits onderzoek pesticiden op Braziliaans fruit liet zien hoe de besmette producten in Duitse supermarkten terechtkomen. Dat zal met deze deal alleen nog maar vaker voorkomen.
 • Dit akkoord is een bedreiging voor onze voedselveiligheid. Onlangs lieten journalisten zien hoe grote hoeveelheden salmonellakip uit Brazilië ongemerkt de EU binnenkwamen. Zulke gevallen kunnen zich ophopen met een goedkeuring van het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur.
 • Als we de markten openstellen voor voedsel uit Mercosur-landen, kan dat Duitse en Europese boeren bedreigen. Dit is een onacceptabele vorm van oneerlijke concurrentie. Nous ne pouvons pas accepter cette concurrence déloyale.
Aan:

Je verstuurt deze e-mail als Ben jij dit niet? Klik hier

Recipients will receive your name, email address and address. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Deel deze petitie met je vrienden