162.382 van de 200.000 benodigde handtekeningen

Aan de Raad van de EU en de regeringen van EU-lidstaten

Petitie

Ons onhoudbare economische systeem is gebouwd op de nodeloze productie van plastic. Dat heeft ertoe geleid dat de EU haar plastic afval-probleem exporteert – samen met alle gezondheidsrisico’s en milieuvervuiling die daarbij komt kijken.

De EU is een van ‘s werelds grootste exporteurs van plastic afval, en zorgt voor een heleboel schade aan het milieu en de menselijke gezondheid. Daarom moet de EU alle export naar landen buiten de Unie verbieden, en zorgen voor extra bescherming voor de menselijke gezondheid en het milieu voor plastic-verschepingen binnen de EU.

Waarom is dit belangrijk?

Hoeveel plastic afval heb je vandaag al gescheiden, alleen al van je boodschappen?

In ons dagelijks leven kunnen we moeilijk plastic verpakkingen vermijden. En zo vaak zeggen ze ons dat recyclen de oplossing is. Maar wie weet eigenlijk waar al dat plastic afval dat we scheiden heen gaat?

Een heleboel van ons plastic afval wordt naar Turkije of Zuidoost-Azië verscheept ter recycling. In vele van deze recycle-stortplaatsen voor plastic kampen arbeiders en plaatselijke bewoners met ademhalingsproblemen, met ernstige hoofdpijn en huidklachten. Dat allemaal door de gifstoffen die het recyclen van plastic uitstoot. [1] En veel kwetsbare mensen – kinderen, vluchtelingen en migranten zonder papieren – werken ook in deze recycle-stortplaats. [2]

Het Europees Parlement heeft al opgeroepen tot een einde aan het Europese dumpen van plastic afval in het buitenland, door op te roepen tot een verbod op de export van plastic. En alle EU-landen zijn al deel van een internationaal verdrag, dat ons moet beschermen tegen afval. [3] Het enige wat ons nog in de weg staat zijn onze eigen overheden.

Een verbod op het exporteren van plastic afval dwingt de EU om nog eens goed na te denken over haar manier van plastic produceren en met plastic vervuilen. Een verbod is een stap in de juiste richting.

Als we deze strijd winnen, hebben we niet alleen een eind gemaakt aan de onbeschofte praktijk van het exporteren van ons afval en vervuiling (en alle gifstoffen die daarbij zijn inbegrepen). Maar bovendien, wanneer de ware omvang van het probleem bij ons op de stoep ligt, moeten politici wel de plastic afvalproductie terugdringen, en werk maken van nieuwe manieren van duurzaam hergebruik en hervulling.


Bronnen:

 1. Blootstelling aan de gifstoffen bij het recyclen van plastic leidt tot een groter risico op kanker, neurologische aandoeningen, en schade aan onze voortplantingsorganen. En onderzoek wijst uit dat ze de voedselketen binnenkomen op plekken waar plastic afval wordt gerecycled, verbrand of gedumpt. Herhaaldelijke tests van grond, lucht en water bij stortplaatsen voor plastic afval over de hele wereld, wijzen keer op keer op extreem gevaarlijke concentraties van giftige chemicaliën.
  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dioxins-and-their-effects-on-human-health
  https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.publhealth.012809.103714
  https://ipen.org/sites/default/files/documents/ipen-plastic-waste-contamination-full-en.pdf, pagina’s 7-11
 2. https://www.greenpeace.org.uk/news/plastic-dumpsites-in-turkey-found-to-be-highly-contaminated-with-toxic-chemicals/
  https://www.hrw.org/news/2022/09/21/turkey-plastic-recycling-harms-health-environment
 3. De Conventie van Basel is een internationaal verdrag met 190 deelnemende landen, waaronder alle lidstaten van de EU.
  Het doel is om de gezondheid van mensen en het milieu te beschermen, door de schadelijke productie van afval te beperken waar ook mogelijk. Het vereist ook dat de productie van schadelijk afval streng in de gaten wordt gehouden vanaf het moment van productie tot opslag, transport, behandeling, herbruik, recycling, herstel en uiteindelijke lozing.
  https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230113IPR66627/waste-shipments-meps-push-for-tighter-eu-rules
  https://www.eea.europa.eu/help/glossary/eea-glossary/basel-convention
  Aanvullende achtergrondinformatie kan je hier vinden: https://eia-international.org/report/the-offshoring-and-recycling-displacement-involved-in-trying-to-recycle-eu-plastic-waste/ en https://eia-international.org/wp-content/uploads/EIA-The-Truth-Behind-Trash-FINAL.pdf

Deze campagne is in samenwerking met:

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Dankjewel dat je je samen met ons hard maakt voor een verbod op de export van plastic afval en de gevolgen van deze export voor mensen buiten Europa.

Samen hebben we campagnes opgezet die de manier van omgang met plastic binnen de EU hebben veranderd. We hebben opgeroepen tot een nieuwe plasticstrategie, en een verbod op veel wegwerpplastic in de hele EU – en die hebben we gekregen!

Door de strijd op de lange termijn blijven aan te gaan behalen we in Europa resultaten op het gebied van plastic afval en vervuiling. En dat blijven we doen.

Draag jij bij zodat we meer van deze overwinningen kunnen behalen?

Doneer nu en overweeg om een terugkerende bijdrage op te zetten om zo WeMove Europe's werk het hele jaar door te steunen!

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden