104.904 van de 125.000 benodigde handtekeningen

Petitie

Laat het oor niet hangen naar Uber en andere platformlobbyisten. Het is hoog tijd voor een sterke nieuwe EU-wet die platformwerkers volwaardige arbeidsrechten verleent.

De voorgestelde richtlijn inzake verbeterde werkomstandigheden is een goed begin, maar het is nog niet genoeg. Deze arbeidskrachten zijn werknemers in alles behalve in naam, en ze verdienen dezelfde rechten als welke andere werknemer dan ook.

Waarom is dit belangrijk?

In slechts enkele jaren heeft Uber arbeidswetgeving over de hele wereld op hun kop gezet. Hoe kan dat? Een pakket gelekte documenten, bekend als 'the Uber files', laat nu zien hoe ze de regels braken, de politie bedonderden, en belangrijke politici stiekem inpalmden zodat ze hen gingen helpen. [1]

Daarmee kon Uber op massale schaal pijlsnel uitdijen. Het bedrijf verdiende een fortuin terwijl het zijn arbeidskrachten uitbuitte. Die worden slecht betaald, en hebben geen funamentele arbeidsrechten zoals ziekten- of vakantiegeld, pensioen of ouderschapsverlof.

Vorig jaar wilde de EU hier iets aan doen met een nieuwe wet die Uber- en andere platformwerkers dezelfde rechten geeft als andere werknemers. Maar Uber haalde alles uit de kast om deze wet een halt toe te roepen – ze riepen zelfs de hulp in van een van hun grootste supporters, de Franse president Emmanuel Macron. [2]

Maar deze gelekte documenten zijn zo schadelijk dat het de aandacht trekt van EU-wetgevers. Dit is onze kans om de nieuwe wet vooruit te duwen, en echte rechten te verwerven voor Uber- en andere platformwerkers in Europa. Dit kan de doorbraak zijn – maar zonder maatschappelijke druk gebeurt er niets.


Bronnen:

  1. https://www.theguardian.com/news/2022/jul/10/uber-files-leak-reveals-global-lobbying-campaign
  2. https://www.etuc.org/en/pressrelease/uber-files-meps-must-investigate-anti-worker-eu-lobbying
  3. Een klokkenluider bracht de interne dynamiek en aggressieve werkwijze van Uber aan het licht.
    https://www.theguardian.com/news/2022/jul/11/uber-files-whistleblower-lobbyist-mark-macgann
    https://www.theguardian.com/news/2022/jul/10/violence-guarantees-success-how-uber-exploited-taxi-protests

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Soms kan het lastig voelen om in je eentje verandering teweeg te brengen. Het mooie aan WeMove Europe is dat wanneer we allemaal een beetje bijdragen, we niets anders dan elkaar nodig hebben om geweldige dingen voor elkaar te krijgen.

Dus, wat vind je ervan? Sluit jij je aan bij de duizenden mensen die al aan WeMove Europe doneren en zorg je er zo voor dat wij allemaal door kunnen blijven strijden voor de belangrijkste veranderingen van onze generatie?

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden