93.996 van de 125.000 benodigde handtekeningen

Minister Hanke Bruins Slot en De EU-ministers van Binnenlandse Zaken

Petitie

Stem met spoed in met de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en vereenvoudig de procedures voor mensen die oorlog ontvluchten, ongeacht nationaliteit of huidskleur. Procedures moeten worden gesimplificeerd, zodat ook zij die geen paspoort hebben, de grens kunnen oversteken.

Waarom is dit belangrijk?

Update - 15 maart 2022

Op 3 maart zijn de ministers van Binnenlandse Zaken van Europa unaniem overeengekomen om voor het eerst in de geschiedenis een beroep te doen op de 'richtlijn tijdelijke bescherming.' Oekraïense burgers en niet-EU-burgers die in Oekraïne wonen en niet veilig naar hun land van herkomst kunnen terugkeren, krijgen snel een verblijfsvergunning in een EU-land. Zij zullen kunnen werken en toegang hebben tot medische zorg. Dit is een enorme overwinning voor mensen die vluchten. Maar, tenzij de nationale regeringen anders beslissen, zullen er nog steeds veel mensen achterblijven - buitenlandse studenten en tijdelijke werknemers. Bovendien is dit een overwinning op papier, maar gaat het erom hoe de EU-landen dat papier gebruiken en in de praktijk omzetten. We moeten ervoor zorgen dat Europa ALLE mensen beschermt die oorlog ontvluchten.

....

Op donderdagochtend komen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken samen: dan beslissen ze over een gemeenschappelijk plan om Oekraïners, die naar Europa komen, te ondersteunen.

Het is mogelijk dat ze een wet inzetten die nog nooit eerder in werking is gesteld. Deze wet geeft asielzoekers het recht om zich vrij te bewegen binnen Europa, om hier te werken, en geeft ze toegang tot accommodatie en essentiële diensten. [1]

Van de 27 ministers van de EU-landen, hebben we 15 ja-stemmen nodig. Het ziet er hoopvol uit, we weten dat er veel steun is, maar het is verre van een uitgemaakte zaak.

Meer dan 800.000 Oekraïners zijn hun land ontvlucht sinds het begin van de Russische invasie. [2] Niet alleen Oekraïense burgers zitten vast bij de grens, maar ook buitenlandse studenten en mensen die al eerder asiel kregen in Oekraïne. Europa moet iedereen beschermen, los van nationaliteit of van huidskleur.

Dit betekent niet alleen een stem voor het recht op leven en werken in Europa, maar ook voor het opheffen van fysieke barrières. Bijvoorbeeld de eis van een paspoort: veel mensen zijn nog nooit in het buitenland geweest, en hebben geen paspoort. De ministers moeten ook ervoor zorgen dat mensen van kleur en buitenlanders in Oekraïne niet anders worden behandeld. [3]


Bronnen:

  1. Deze wet heet de 'Richtlijn Tijdelijke Bescherming'. Het is een uitzonderlijke maatregel die onmiddellijke en tijdelijke bescherming verleent aan ontheemden uit landen buiten de EU, en aan hen die niet in staat zijn terug te keren naar hun thuisland.
    https://ec.europa.eu/home-affairs/policies/migration-and-asylum/common-european-asylum-system/temporary-protection_en
    https://www.politico.eu/article/ukraine-refugees-european-union-war-russia-temporary-protection-debate/
  2. https://news.un.org/en/story/2022/02/1112872
  3. https://www.infomigrants.net/en/post/38831/ukraine-eastern-eu-states-accused-of-discriminating-against-nonukrainian-refugees

Tweet aan Minister Hanke Bruins Slot

Door een rechtstreeks bericht naar onze ministers te sturen, verhogen we de druk op een hele zichtbare manier. Zo eisen we bescherming voor hen die de Russische invasie in Oekraïne ontvluchten.

De ministers zullen zien hoe Europeanen uit het hele continent van hen verwachten dat ze oorlogsvluchtelingen steunen, en hen humanitaire hulp en asiel verlenen.

Help jij met het overtuigen van Europese politici? Stuur nu een Tweet!

Stuur een tweet

Form to send tweet

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Oorlog in Europa. Miljoenen mensen op drift. Samen kunnen we helpen.

Voeg je bij de duizenden mensen die al doneren aan WeMove Europe, en zo ons in staat stellen om oorlogsvluchtelingen te ondersteunen en beschermen.

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden