Europa, bescherm oorlogsvluchtelingen!

Minister Hanke Bruins Slot en De EU-ministers van Binnenlandse Zaken

Petitie

Stem met spoed in met de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en vereenvoudig de procedures voor mensen die oorlog ontvluchten, ongeacht nationaliteit of huidskleur. Procedures moeten worden gesimplificeerd, zodat ook zij die geen paspoort hebben, de grens kunnen oversteken.

Read more

Waarom is dit belangrijk?

Update - 15 maart 2022

Op 3 maart zijn de ministers van Binnenlandse Zaken van Europa unaniem overeengekomen om voor het eerst in de geschiedenis een beroep te doen op de 'richtlijn tijdelijke bescherming.' Oekraïense burgers en niet-EU-burgers die in Oekraïne wonen en niet veilig naar hun land van herkomst kunnen terugkeren, krijgen snel een verblijfsvergunning in een EU-land. Zij zullen kunnen werken en toegang hebben tot medische zorg. Dit is een enorme overwinning voor mensen die vluchten. Maar, tenzij de nationale regeringen anders beslissen, zullen er nog steeds veel mensen achterblijven - buitenlandse studenten en tijdelijke werknemers. Bovendien is dit een overwinning op papier, maar gaat het erom hoe de EU-landen dat papier gebruiken en in de praktijk omzetten. We moeten ervoor zorgen dat Europa ALLE mensen beschermt die oorlog ontvluchten.

....

Op donderdagochtend komen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken samen: dan beslissen ze over een gemeenschappelijk plan om Oekraïners, die naar Europa komen, te ondersteunen.

Het is mogelijk dat ze een wet inzetten die nog nooit eerder in werking is gesteld. Deze wet geeft asielzoekers het recht om zich vrij te bewegen binnen Europa, om hier te werken, en geeft ze toegang tot accommodatie en essentiële diensten. [1]

Van de 27 ministers van de EU-landen, hebben we 15 ja-stemmen nodig. Het ziet er hoopvol uit, we weten dat er veel steun is, maar het is verre van een uitgemaakte zaak.

Meer dan 800.000 Oekraïners zijn hun land ontvlucht sinds het begin van de Russische invasie. [2] Niet alleen Oekraïense burgers zitten vast bij de grens, maar ook buitenlandse studenten en mensen die al eerder asiel kregen in Oekraïne. Europa moet iedereen beschermen, los van nationaliteit of van huidskleur.

Dit betekent niet alleen een stem voor het recht op leven en werken in Europa, maar ook voor het opheffen van fysieke barrières. Bijvoorbeeld de eis van een paspoort: veel mensen zijn nog nooit in het buitenland geweest, en hebben geen paspoort. De ministers moeten ook ervoor zorgen dat mensen van kleur en buitenlanders in Oekraïne niet anders worden behandeld. [3]

Read more

Bronnen:

  1. Deze wet heet de 'Richtlijn Tijdelijke Bescherming'. Het is een uitzonderlijke maatregel die onmiddellijke en tijdelijke bescherming verleent aan ontheemden uit landen buiten de EU, en aan hen die niet in staat zijn terug te keren naar hun thuisland.
    https://ec.europa.eu/home-affairs/policies/migration-and-asylum/common-european-asylum-system/temporary-protection_en
    https://www.politico.eu/article/ukraine-refugees-european-union-war-russia-temporary-protection-debate/
  2. https://news.un.org/en/story/2022/02/1112872
  3. https://www.infomigrants.net/en/post/38831/ukraine-eastern-eu-states-accused-of-discriminating-against-nonukrainian-refugees
Petitie Tekenen

    Je tekent als
    Ben jij dit niet?

    WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


    Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.