494.377 van de 600.000 benodigde handtekeningen

Aan: Emmanuel Macron, President van de Franse Republiek

Petitie

Steun een glyfosaatvrije toekomst door openlijk positie in te nemen tegen een hernieuwde autorisatie voor deze giftige pesticide in de Europese Unie, en met een plan om de boeren te ondersteunen.

We verzoeken u om deze publieke commitment per direct te maken, want dit is een essentiƫle stap richting een groter doel: een versneld afscheid van synthetische pesticiden, en de transitie van onze landbouw- en voedselsystemen.

Waarom is dit belangrijk?

Bayer-Monsantoā€™s giftige, bijendodende pesticide wil maar niet weggaan. [1] [2]

Samen hebben we voor een verbod op glyfosaat in Europa gevochten. Maar in de EU zijn er nu discussies gaande om het middel toch op de markt te houden. En om de Europese politici te overtuigen, bestoken de lobbyisten van Bayer-Monsanto hen met vertekende rapporten. [3]

Dit is hĆ©t moment om dat alles een halt toe te roepen. Over een paar weken is de Franse president Emmanuel Macron aan de beurt om het invloedrijke EU-voorzitterschap te bekleden, en hij heeft al toegezegd dat hij zich zal inzetten voor een ā€œversnelde afbouw van het pesticidengebruikā€. [4] [5] Bovendien staan de Franse presidentsverkiezingen om de hoek, en zal Macron onder druk staan om zijn beloftes waar te maken.

Maar als we de druk niet op de ketel houden, kan het bij loze woorden blijven. Met zijn politieke toekomst op het spel, wil Macron gezien worden als een Europees leider die zijn beloftes serieus neemt, zowel in Frankrijk als in Europa. Daar kunnen we hem een handje bij helpen ā€“ met een massale petitie vanuit de hele Unie, die laat zien dat we meekijken.


Bronvermelding:

  1. De Duits chemie- en farmacie-reus Bayer nam Monsanto over in 2018. https://media.bayer.com/baynews/baynews.nsf/id/Bayer-closes-Monsanto-acquisition
  2. Het IARC (International Agency for Research on Cancer), een orgaan van de World Health Organization (WHO), concludeerde in 2015 dat glyfosaat genotoxisch en kankerverwekkend is voor dieren, en ā€œwaarschijnlijk kankerverwerkkendā€ voor mensen. IARC baseerde zijn analysis op onderzoeken van academische onderzoekers in wetenschappelijke bladen: https://publications.iarc.fr/549 ;
    ā€œGlyfosaat verstoort de darmflora van honingbijenā€, Erick V. S. Motta, Kasie Raymann, Nancy A. Moran, Proceedings of the National Academy of Sciences Oct 2018, https://www.pnas.org/content/115/41/10305
  3. In de zomer van 2021 bekeken twee internationaal gerenommeerde toxicologen bekeken de 53 studies die de basis vormden voor de overtuiging van EU-autoriteiten over de genotoxiciteit van het pesticide. De toxicologen bevestigden dat de overgrote meerderheid van de onderzoeken de criteria voor wetenschappelijke standaarden niet in acht neemt: https://s3.amazonaws.com/s3.sumofus.org/images/Evaluation_scientific_quality_studies_genotoxic_glyphosate.pdf
  4. Als Voorzitter van de Raad van de Europese Unie zal Frankrijk de Europese werkagenda bepalen, en die zelfs anderhalf jaar lang beĆÆnvloeden. Het voorzitterschap van de Raad rouleert elke 6 maanden tussen de EU-lidstaten. Tijdens deze periode van 6 maanden overziet de voorzitter vergaderingen op elk niveau van de Europese Raad. Om de continuĆÆteit van het werk van de EU te waarborgen, werken de drie lidstaten die achtereenvolgens het Voorzitterschap bekleden nauw samen ā€“ daarom heten ze samen het ā€˜trioā€™. Het trio geeft samen de langetermijndoelen vorm, en bereidt een gemeenschappelijke agenda voor. Zo bepaalt hij de themaā€™s en voornaamste kwesties die de Raad 18 maanden lang behandelt.
  5. Emmanuel Macron's commitment op de wereldtop van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) in Marseille op 4 september: ā€œIk wil dat het Franse presidentschap initiatief neemt wat betreft pesticides, en ik engageer me hier om me in te zetten voor een versnelde afbouw van pesticidengebruik.ā€ Te zien in video en transcript [in het Frans] : https://www.elysee.fr/emmanuel-macron/2021/09/03/ceremonie-douverture-du-congres-mondial-de-la-nature-de-liucn

In samenwerking met:

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Dankjewel dat je Emmanuel Macron oproept om een einde te maken aan glyfosaat in Europa!

WeMove Europe is een onafhankelijke Europese organisatie, die elke dag vecht voor een beter Europa.

We zijn volledig afhankelijk van donaties van leden zoals jij, want we krijgen geen geld van overheden of bedrijven.

Jouw donatie, hoe klein ook, stelt ons in staat om al het mogelijke te doen om president Emmanuel Macron te overtuigen om zich in te zetten voor een verbod op glyfosaat in Europa.

Dus vul alsjeblieft het formulier in en aarzel niet een regelmatige donatie te maken, door het vakje ā€œSteun ons maandelijksā€ aan te vinken.

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven ā€“ voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Jouw persoonlijke gegevens worden privƩ en veilig bewaard. Door jouw informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden