905.816 van de 1.100.000 benodigde handtekeningen

Aan de Europese Commissie, Manfred WEBER, Iratxe GARCÍA PÉREZ en Stéphane SÉJOURNÉ

Petitie

WIJ, DE ONDERGETEKENDEN, roepen op tot een herziening van de transportverordening en een onmiddellijke aanpak van de schrijnendste dierenwelzijnsproblemen. De herziene EU Transportverordening moet het volgende bevatten:

 • een onmiddellijk verbod op de export van levende boerderijdieren naar derde landen, die daar vetgemest en geslacht worden;
 • tegen 2024 dient de transportduur van levende dieren beperkt te worden tot een maximum van acht uur, en maar vier uur voor gevogelte. Investeringen in logistiek competente lokale en mobiele slachthuizen zijn nodig om de reistijd te verminderen;
 • een verbod op het transport van nog zogende dieren;
 • meer onaangekondigde controles en hardere sancties voor overtreding;
 • een verbod op levende dieren export bij verwachte temperaturen van onder 5˚C of boven 25˚C in de buitenlucht ;
 • strikte handhaving van de Verordening.

De kwesties van lange-afstand transport en export van levende dieren moeten eveneens aangepakt worden in de context van:

 • de doelstellingen van de Europese Commissie om dringend het dierenwelzijn te verbeteren en burgers meer toegang te bieden tot gezondere voeding met minder vlees;
 • internationale toezeggingen van de Europese Unie op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid, waaronder voedselveiligheid – de EU zou geen levende dieren of dierproducten uit schadelijke en vervuilende veeteelt aan derde landen aan moeten bieden.

Onmiddellijke actie tegen de export van levende dieren dient eveneens vergezeld te worden door een substantiële vermindering van de veestapel in de EU, opdat de noodzaak afneemt om overtollig vee te transporteren en te exporteren.

Waarom is dit belangrijk?

Welgeteld 200,000 koeien, schapen en andere boerderijdieren, samengeperst in broeierige hokken, verhongerden omdat hun eten op was. Ze stierven enkele maanden geleden, terwijl hun schepen wachtten op de heropening van het Suezkanaal. Het merendeel van de dieren kwam uit Europa. [1]

Dit drama is volledig te wijten aan de export van levende dieren. Dieren ondergaan onvoorstelbaar leed, ze worden benedendeks samengeperst de wereld overgescheept, om bij aankomst meestal gelijk te worden geslacht voor hun vlees en leer. [2]

Nieuw Zeeland heeft de levende dieren export al verboden, en het Verenigd Koninkrijk is het ook van plan. Nu neemt het momentum toe voor een wereldwijd verbod – ook de EU bekijkt of de huidige regels voor dieren export tot een verbod kunnen leiden. [3]

Maar zonder massale druk uit de samenleving gebeurt er niets. Daarom lanceren we een van de grootste petities ooit tegen de export van levende dieren, samen met meer dan honderd andere organisaties zoals Compassion in World Farming en Four Paws International!

De gebeurtenissen op het Suezkanaal staan niet op zichzelf. In December 2020 verlieten bijna 3000 kalveren een Spaanse haven, maar werden ze de toegang tot verscheidene landen ontzegd. Gestrand op zee onder verschrikkelijke omstandigheden, brachten ze drie maanden door, voordat ze uiteindelijk terug naar Spanje gingen omgeslacht te worden. [4] In november 2019, net na vertrek uit Roemenië, verdronken bijna 15.000 schapen, onderdeks opgehokt toen hun schip kapseisde. [5]

Maar zelfs zonder zulke voorvallen zijn de transporten tragisch. Geëxporteerde dieren ondergaan zware stress, en soms ook nog extreme uitdroging, uitputting, honger en sterfte – ook zonder onverwacht oponthoud of kapseizen. De dieren die deze verschrikkingen overleven, gaan vervolgens vaak rechtstreeks het slachthuis in.

De export van levende dieren is een globale industrie en een wereldwijd probleem. Daarom werken we met partners uit de hele wereld om onze regeringsleiders eindelijk te laten luisteren! Als we ervoor zorgen dat de EU de levende dieren export verbiedt, kan dat de hele globale industrie beïnvloeden.


Bronnen:

 1. https://euobserver.com/world/151394
 2. https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/20/live-export-animals-at-risk-as-giant-global-industry-goes-unchecked
  https://www.bbc.co.uk/news/uk-54435029
  https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/wool-industry/wool-live-export/
 3. https://ec.europa.eu/food/animals/animal-welfare/evaluations-and-strategy/evaluation-eu-legislation-welfare-farmed-animals_en
  https://www.theguardian.com/world/2021/apr/14/new-zealand-to-stop-exporting-livestock-by-sea
  https://www.theguardian.com/environment/2020/dec/03/uk-to-become-first-country-in-europe-to-ban-live-animal-exports
  https://www.theguardian.com/world/2021/may/12/animals-to-be-formally-recognised-as-sentient-beings-in-uk-law
  https://www.animalsaustralia.org/investigations/live-export-investigations.php
 4. https://www.theguardian.com/environment/2021/mar/31/how-nearly-3000-cattle-came-to-be-stranded-at-sea-for-three-months
 5. https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/03/secret-decks-found-on-ship-that-capsized-killing-thousands-of-sheep
 6. https://www.ciwf.nl/nieuws/2021/06/eu-parlement-stemt-voor-verbod-op-kooien

In samenwerking met:

Mail

Form to send email

Als je daartoe de mogelijk hebt, schrijf dan je eigen persoonlijke bericht in je moedertaal naar de Europese Commissie. Vergeet niet om je e-mail een onderwerp mee te geven EN de e-mail af te sluiten met je naam.

De kernboodschap is dat we willen dat het Europees Parlement flinke amendementen indient, zodat boerderijdieren niet langer lijden tijdens hun transport.

Weet je niet precies wat te zeggen? Hier zijn wat suggesties:

 • Ik ben één van de miljoen mensen die de petitie heeft ondertekend voor ambitieuzere aanpassingen aan de EU-verordening inzake vervoer van dieren.
 • Ik wil ambitieuzere verbeteringen aan de EU-verordening inzake vervoer van dieren. Miljoenen dieren lijden nodeloos elk jaar.
 • De aanbevelingen van de Enquêtecommissie voor Dierenbescherming tijdens het vervoer gaan niet ver genoeg!
 • Verbied het transport van levende dieren voor eens en altijd, vooral van niet-gespeende dieren.
 • Laat geen enkel transport langer duren dan acht uur, of vier uur voor gevogelte en voor konijnen.
Aan:

Je verstuurt deze e-mail als Ben jij dit niet? Klik hier

De geadresseerden ontvangen je naam en e-mailadres. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Tweet aan Manfred WEBER, Iratxe GARCÍA PÉREZ en Stéphane SÉJOURNÉ

Door tweets te sturen naar Europarlementariërs, net voor de beslissende stemming over de omstandigheden van boerderijdieren tijdens hun transport, voeren we de druk op. Zo weten we zeker dat onze vertegenwoordigers zich ervan bewust zijn dat wij ferme actie van hen verwachten.

Bijgevoegd zijn kant-en-klare tweets, maar aarzel vooral niet om je eigen persoonlijke bericht te sturen. Europarlementariërs waarderen zo’n persoonlijk bericht veel meer dan een gekopieerde opmerking!

Stuur een tweet

Form to send tweet

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Onze community heeft zich al eerder ingezet om ons industriële veeteelt-systeem, en de manier waarop we dieren behandelen, ingrijpend te veranderen. Zo hebben we al een grote impact gehad. Deze petitie om de export van levende dieren te verbieden, is slechts het begin van onze strijd tegen deze wrede industrie.

Maar om onze acties voort te kunnen zetten, hebben we jouw steun nodig. Onze community neemt geen financiering aan van bedrijven of overheden – dus we zijn afhankelijk van kleine donaties, afkomstig van duizenden donors in deze community.

Wat denk je ervan? Sluit je je aan bij de duizenden mensen die al doneren aan WeMove Europe, en die zo ons allemaal in staat stellen door te strijden in de meest belangrijke gevechten van deze tijd?

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden