94.139 van de 125.000 benodigde handtekeningen

Aan de Europese Commissie, het Parlement en de Raad

Petitie

Overheden en EU-instituties dienen de vergaring van, en openbaring toegang tot, essentiële bedrijfsinformatie te waarborgen voor een rechtvaardige belastingheffing. Door middel van de anti-witwasrichtlijn moeten EU-overheden belastingontduikers elke verstopplek ontzeggen. Met de richtlijn kunnen ze eveneens de openbare registers voor uiteindelijk begunstigden van ondernemingen uitbreiden, zodat die ook trustfondsen en soortgelijke structuren beslaan. Deze registers dienen open en vrij toegankelijk te zijn, en een brede waaier aan uiteindelijk begunstigden te bevatten door de registratiedrempel te verlagen.

Waarom is dit belangrijk?

Op dit moment hebben velen van ons het moeilijk met de stijgende kosten van het dagelijks leven, of het nou gaat om voedsel of om energie. Onze overheden zeggen dat we niet genoeg geld hebben om dit probleem aan te pakken…

Maar tegelijkertijd lopen we elk jaar miljarden mis omdat rijke individuen en multinationals niet eerlijk meebetalen. [1] Hier gaat iets mis.

In onze samenleving hebben we regels opgesteld die ervoor zouden moeten zorgen dat mensen hun vermogen niet kunnen verstoppen. [2] Maar er zijn nu vele verstopplekken die niet door deze regels worden gedekt, zoals trustfondsen. [3]

Enkele maanden terug ontdekten journalisten dat een Zwitserse bank criminelen, dictators en andere klanten hielp om grote geldbedragen voor de belastingdiensten te verbergen – juist met behulp van die trustfondsen. [4]

Dit is een voorbeeld van hoe lek ons stelsel is, en waarom we strakkere regels nodig hebben.

Europese politici moeten geld vrijmaken om het koopkrachtschandaal dat we doormaken aan te pakken. Ze zijn op zoek naar oplossingen. Wij hebben die al klaarliggen.

Het Europarlement zou gaan stemmen over regels die het veel lastiger maken voor rijke individuen en multinationals om hun geld te verstoppen. [2] Maar die stemming is voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat deze regels niet als prioriteit worden gezien!

Wij kunnen ervoor zorgen dat eerlijke belastingen weer op de agenda komen. Een grote golf aan publieke steun voor een eerlijk belastingstelsel kan doorslaggevend zijn. Laat onze vertegenwoordigers weten dat jij ze steunt.


Bronnen:

  1. https://www.icij.org/investigations/paradise-papers/european-plan-to-unify-corporate-tax-rules-and-recoup-billions-faces-steep-hurdles-ahead/
  2. Ze gaan stemmen over de nieuwe anti-witwasrichtlijn
    https://taxjustice.net/2022/08/03/eu-proposal-sets-ambitious-goals-for-anti-money-laundering-supervision/
  3. https://www.occrp.org/en/suisse-secrets/
  4. Deze regels zijn de anti-witwasrichtlijn, zie bron 2

Deel deze petitie met je vrienden

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Deze community kent het belang van eerlijke belastingen voor onze samenleving. Voor openbaar vervoer, ziekenhuizen en klimaatactie. En is bereid zich uit te spreken tegen een onrechtvaardig systeem waarin de rijken rijker worden, terwijl de meerderheid van de Europeanen worstelt met het huidige koopkrachtschandaal.

Nu is het moment om eerlijke belastingen te eisen. Maar we moeten opboksen tegen een rijke vijand die vals speelt om het systeem voor belastingontduikers te behouden.

Sluit jij je aan bij de duizenden die al een bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven strijden voor eerlijke belastingen?

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.