84.640 van de 100.000 benodigde handtekeningen

De Europese Commissie

Petitie

We roepen u op om gedetailleerde EU-wetgeving op te stellen die alle aspecten van de viskweek reguleert. Die dient het welzijn van vissen te verzekeren tijdens hun kweek, transport en slacht. In het speciaal moet deze wetgeving:

 • algemene eisen opstellen voor de kweek en het transport van alle gekweekte vissen, maar ook eisen opstellen voor specifieke soorten;
 • ervoor zorgen dat alle gekweekte vissen worden geslacht middels humane slachtmethoden;
 • naargelang de vissoort specifieke eisen opstellen voor de toegelaten vormen van verdoving en doding;
 • naargelang de vissoort specifieke eisen opstellen voor de toegelaten vormen van verdoving en doding;
 • een einde maken aan slachtmethoden waarvan bekend is dat ze alle vissoorten leed toebrengen.

Waarom is dit belangrijk?

Elke dag zwemt een duiker diep de zee in om zijn vriend te bezoeken, een octopus. De octopus zwemt niet weg, maar komt hem juist begroeten. Ze omhelzen elkaar met arm en tentakel. Zo ervaart de duiker hoe octopussen veel meer op ons lijken dan dat ze van ons verschillen. Ze verlangen ook naar verbinding, koesteren herinneringen, voelen emoties. [1]

En dat geldt niet alleen voor de octopus. Alle vissen voelen emoties, zoals stress, angst en pijn.

Maar dat maakt sommige mensen helemaal niks uit. Fabrieksvisserij blijft een barbaarse business. Zulke industriële visfabrieken in de EU kweken elk jaar meer dan een miljard vissen. [2] Ze proppen de de vissen in kooien onder water, vol met parasieten en andere dode vissen. [3]

Ook al wordt steeds meer bekend over het leed in deze industriële viskwekerijen, tot nu toe doet niemand iets om het welzijn van vissen te verbeteren. Op dit moment staat de Europese Commissie open voor het radicaal verbeteren van het welzijn van boerderijdieren. [4] Het is een ongekende kans. Als mensen zoals wij genoeg opschudding veroorzaken, kunnen we onze politici ertoe bewegen ook het welzijn van vissen erbij te betrekken!

Maar we hebben niet veel tijd meer om te handelen. Onze partners hebben al handtekeningen van 60.000 Europeanen verzameld voor een beter viswelzijn, maar ze hebben om onze hulp gevraagd. Als we de 100.000 handtekeningen aantikken, hebben we een veel grotere kans om de Commissie ALLE dieren te laten beschermen, vissen inbegrepen. Teken jij ook?

Vissen in kweekfabrieken zitten in propvolle kooien en zijn vatbaarder voor ziektes en verwondingen. Voordat ze op transport gaan worden ze vaak uitgehongerd, wel twee weken of langer. Daarna worden ze geslacht, met methodes die enorm leed veroorzaken. Zo snijden ze de kieuwen open terwijl de vissen nog bij bewustzijn zijn, of laten ze hen op het droge om te stikken. [5]

In Europa zouden we vis op een humanere manier kunnen kweken. Met meer ruimte en een dood zonder lijden zijn vissen vrij van stress, pijn en ziekte.


Bronnen:

 1. Om dit verhaal met eigen ogen te aanschouwen, kijk dan documentaires zoals 'My Octopus Teacher'.
  https://www.ciwf.org.uk/our-campaigns/rethink-fish/
  https://www.theguardian.com/news/2018/oct/30/are-we-wrong-to-assume-fish-cant-feel-pain
 2. https://www.ciwf.org.uk/our-campaigns/rethink-fish/
 3. https://www.essereanimali.org/en/fishtoo/
 4. https://food.ec.europa.eu/animals/animal-welfare/evaluations-and-impact-assessment/revision-animal-welfare-legislation_en
 5. https://www.ciwf.org.uk/farm-animals/fish/fish-welfare/

Deze campagne is in samenwerking met:

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Onze community blijft samen vechten voor het welzijn van gefokte en gekweekte dieren.

Vorig jaar verhieven duizenden van ons onze stem voor miljoenen dieren in Europa die hun leven in kooien doorbrengen, soms wel vanaf hun geboorte tot aan de dood. Daarop overtuigden we samen de EU om het gebruik van kooien in Europese landdierfokkerij af te bouwen.

Nu staan we voor een nieuw gevecht, waarin we ervoor moeten zorgen dat Europese vis gekweekt wordt op een meer humane manier. Ondanks nieuwe bewijzen dat vissen net zo goed stress, pijn en angst voelen, blijven fabrieksvisserijen op een wrede manier vis oogsten. Wij kunnen spreken voor hen die zonder stem zijn – wij moeten aandringen op welzijn voor alle gekweekte en gefokte dieren, vissen daarbij inbegrepen!

Doe je mee met de duizenden mensen die al hun steentje bijdragen? Zo zorg je ervoor dat we kunnen blijven vechten voor dierenwelzijn.

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden