143,124 of 175,000 signatures

EU member states’ Health and Environment Ministers

Vetoomus:

Voimalaitosten myrkyllisten päästöjen torjumiseksi on toimittava viipymättä! Äänestäkää tulevassa äänestyksessä tiukkojen päästörajoitusten puolesta, jotta hiiliteollisuus ei pääse turmelemaan hengittämäämme ilmaa tai juomaamme vettä. Varjelkaa terveyttämme vaatimalla isoja polttolaitoksia koskevien EU-säädösten nopeaa toimeenpanoa.

Miksi tämä on tärkeää?

Hiilenpoltto on kuolemaksi. Valtavat hiilivoimalat tahkoavat likaista rahaa sillä välin, kun kansalaiset tukehtuvat. Ilmansaasteet eivät tunne valtioiden rajoja. Ranskassa voidaan hengittää esimerkiksi Saksasta tai Iso-Britanniasta peräisin olevia myrkkykaasuja. [1]

Tämän lopettamiseksi tarvitaan yhteisiä, koko EU:n kattavia ponnisteluja. Meillä on nyt vakavasti otettava mahdollisuus vaikuttaa siihen, että Eurooppa puhdistuu hiilipäästöistä.

Vuosien viivyttelyn, lukemattomien konsultaatiokierrosten jälkeen, monien ihmisten kuoltua aivan suotta, EU:n komissio on tehnyt ehdotuksen uusiksi päästöstandardeiksi. Uudet standardit pakottaisivat saastuttavan hiiliteollisuuden joko siivoamaan sotkunsa tai laittamaan lapun luukulle. Hiilen saastevaikutuksesta aiheutuvista kuoleman tapauksista kokonaista 85% vältettäisiin sillä, että Euroopan kaikki hiilivoimalat pakotettaisiin käyttämään 1980-luvulta peräisin olevaa teknologiaa [2], joka on käytännössä hyväksi koettu.

Mikäli kyllin moni maa äänestää tiukempien päästörajoitusten puolesta unionin pysyvän teollisuuspäästökomitean kokoontuessa 28.4, tulevat viimein käyttöön keinot pakottaa pahimmat saastuttajat, kuten Saksa ja Puola, kunnon puhdistustöihin.

Teollisuuden lobbarit painostavat vaa’ankieliasemassa olevia maita herkeämättä [3 ja säädösten voimaantulo voi hyvin olla vaarassa huolimatta siitä, että ne ovat kerrassaan elintärkeitä.

Euroopassa kuolee vuosittain 63 ihmistä hiilenpolton aiheuttamiin päästöihin. Tuhannet sairastuvat astmaan sekä kroonisiin sydän - ja keuhkosairauksiin. Viivyttelyyn ei ole varaa. Saastuttavan hiilen käyttö energiantuotannossa ei ole hyväksyttävää aikana, jolloin saatavilla on ilmastoystävällisiä, turvallisia, puhtaita ja edullisia vaihtoehtoja.

Meidän kaikkien on aika sanoa, että mittamme on täysi ja vaatia toimia myrkyllisiä ilmansaasteita vastaan. Aikaa vaikuttaa päättäjien mielipiteisiin on kuitenkin vain muutama päivä. Käynnistämmekin koko Euroopan kattavan kampanjan hämäräperäisten teollisuuslobbareiden vaikutusvaltaa vastaan ja valjastamme yhteisömme voiman painostamaan vaa’ankieliasemassa olevien maiden ministereitä, joiden äänistä kaikki riippuu. Vaatimuksia toimia hiilen tuhoisaa voimaa vastaan tulvii jokaisesta Euroopan maasta. Lähestymme heitä kuudella kielellä, jotta he kuulisivat viestimme äidinkielellään. Toimia täytyy nyt, ennen kuin ne, jotka asioista päättävät muodostavat lopullisen kantansa.

Liity joukkoomme!

Lähteet:

[1] Europe’s Dark Cloud - How coal-burning countries are making their neighbours sick: http://www.env-health.org/policies/climate-and-energy/europe-s-dark-cloud/

[2] Lifting Europe’s Dark Cloud: How cutting coal saves lives: http://www.eeb.org/index.cfm?LinkServID=E3882544-5056-B741-DBB3E8DE57F619F6

[3] Vaa’ankieliasemassa ovat Saksa ja Iso-Britannia. Ranskan, Alankomaiden, Italian ja Espanjan puoltavat kannat ovat olennaisia uudistusten toimeenpanon kannalta.

Tästä vetoomuksesta vastaavat yhteistyössä European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe, Health and Environment Alliance sekä WWF:n Euroopan jaosto BUND - Friends of the Earth Germany:n ja Sum Of Us:in tuella.


Seuraava askel on kertoa aloitteesta muille.

Allekirjoitat tämän nimellä Onko tiedoissa virhe? Klikkaa tästä