84,094 of 100,000 signatures

Renew-Europarlementariërs

Petitie

We hebben dringend behoefte aan een volledig onderzoek naar het Qatarese corruptieschandaal en strengere regels om corruptie en omkoping in Europa te bestrijden.

Waarom is dit belangrijk?

In de woningen van vier Europese politici zijn ‘zakken met geld’ gevonden. [1] Zij zouden honderdduizenden euro's betaald hebben gekregen om het werk van de Qatarese regering te doen. Als dat waar is, is dit een van de grootste lobbyschandalen in de Europese geschiedenis.

Dit corruptieschandaal is alleen mogelijk omdat de Europese lobbyregels laks en verouderd zijn. [2]

Het Qatarese omkoopschandaal moet ons wakker schudden. De geloofwaardigheid van de hele Europese Unie staat op het spel.

Tenzij we de spelregels veranderen, kan dit telkens weer gebeuren. We hebben dringend behoefte aan een volledig onderzoek naar het schandaal en strengere regels om corruptie en omkoping te bestrijden.

In het machtscentrum van Europa is er een enorme machtsongelijkheid die lobbyisten bevoordeelt ten opzichte van burgerbewegingen zoals de onze. We weten bijvoorbeeld dat 75% van alle vergaderingen van de Commissie plaatsvindt met lobbyisten uit het bedrijfsleven - en dan tellen we de vertegenwoordigers van repressieve regimes zoals Qatar nog niet eens mee. [3]

Maar nu hebben we een unieke kans om de regels van het systeem te herschrijven. Het schandaal zorgt voor massale media-aandacht en alle ogen zijn op Brussel gericht. Dit is onze kans om te pleiten voor meer transparantie en betere regels. [4] We moeten de verstrengeling van geld en politiek doorbreken en meer macht teruggeven aan gewone mensen zoals jij en ik. Maar dat lukt alleen als we nu veel kabaal maken.


Bronnen:

  1. https://www.politico.eu/article/european-parliament-under-attack-roberta-metsola-police-launch-fresh-raids-qatar-corruption-scandal-eva-kaili-socialist-democrats-ursula-von-der-leyen-visentini-giorgi-panzeri-margaritis-schinas/
  2. https://www.euronews.com/my-europe/2022/12/12/calls-for-eu-lobbying-rules-to-be-reformed-grow-as-corruption-scandal-rocks-brussels
  3. https://transparency.eu/wp-content/uploads/2016/10/Lobby-Meetings-European-Commission.pdf
  4. https://www.alter-eu.org/sites/default/files/documents/open%20letter%20kaili%20corruption%20scandal_151222_0.pdf

Tweet to Guy Verhofstadt and Hilde VAUTMANS

Send a tweet

Form to send tweet
Tweet this as Not you? Click here

Mail Renew-Europarlementariërs

Form to send email

Het is alweer bijna zes maanden geleden dat het grootste corruptieschandaal in de Europese geschiedenis aan het licht kwam. Ze beloofden ons hervormingen en meer transparantie. Maar tot nu toe lijkt het vooral gebakken lucht te zijn.

Kan jij contact opnemen met een Renew-Europarlementariër in jouw land, en hen vragen om stevigere regels voor lobby’s?

Volg de eenvoudige instructies hieronder, en als je wat inspiratie wilt hebben we hier een paar opzetjes.

  • Wees persoonlijk: we weten dat persoonlijke boodschappen meer impact hebben. Wees oprecht en leg uit waarom je dit belangrijk vindt.
  • Kom ter zake: probeer je bericht kort te houden.
  • Vergeet niet te bedanken en je e-mail van een aanhef en afsluiting te voorzien.

Je kan deze berichten gebruiken ter inspiratie:

  • Het corruptieschandaal Qatargate zou een wake-up call moeten zijn: we hebben betere regels nodig in de strijd tegen corruptie en voor meer transparantie.
  • De Europese verkiezingen komen eraan, en om ons vertrouwen in politici te herstellen hebben we grootse hervormingen en meer transparantie nodig!
  • De parlementariërs van Renew voerden campagne met burgerrechten en vrijheid. Willen ze werkelijk uit de verf komen als de saboteurs van transparantie?
To:

You're sending this email as Not you? Click here

Recipients will receive your name, email address. Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.

Next step - spread the word

You're signing this as Not you? Click here