305.214 din 350.000 de semnături

Către Zara, H&M și alți giganți ai industriei de modă europene

Hainele pe care le vindeți au o legătură directă cu poluarea devastatoare a aerului și a apelor pe care o produc fabricile de viscoză din Asia. În calitate de consumatori din întreaga Europă, vă cerem să vă luați imediat angajamentul de a reduce, într-un interval stabilit, poluarea la zero, de a ajuta producătorii să treacă la tehnologii curate și de a nu mai colabora cu producători care nu respectă această regulă.

De ce e important?

S-a demonstrat recent că există o legătură între activitatea companiilor H&M și Zara și poluarea devastatoare din Asia. Hainele pe care mulți europeni le cumpără și le poartă cu plăcere sunt făcute din materiale care provin din fabrici care deversează apa netratată, toxică direct în fluvii și în râuri.

Anchetatorii care au vizitat aceste fabrici și-au dat seama imediat că ceva nu e deloc în regulă. Testele de calitate a apei și discuțiile cu localnicii au confirmat adevărul. Aceste fabrici distrug mediul și comunitățile locale. Și cel mai rău e că ar putea să nu fie așa. Tehnologii curate de producție există deja și ar putea fi implementate la scară largă dacă branduri precum H&M și Zara ar solicita acest lucru. Brandurile pot juca rolul esențial în acest proces, solicitând ca fabricile de viscoză să treacă la tehnici de producție curate și oferindu-le sprijin acestora în tranziția către procese de producție mai ecologice.

Fabricile implicate sunt uriașe – printre ele se află zece dintre cele mai mari fabrici din lume de furnizoare de textile și sunt răspândite în China, India și Indonezia. Iar H&M și Zara sunt printre cei mai mari clienți ai lor.

Materialul despre care e vorba se numește viscoză, o fibră obținută din plante care a devenit tot mai populară ca alternativă la bumbac sau la produsele sintetice. De multe ori e vândută ca alternativă mai ecologică – și ar putea fi. Dar viscoza pe care o cumpără H&M și Zara numai ecologică nu este. E rezultatului unui proces chimic foarte dur, fără control real ecologic. Asta înseamnă că în timpul procesului de fabricare se degajă gaze toxice și substanțe chimice periculoase, la niveluri care depășesc cu mult pe cele recomandate.

La fiecare dintre aceste fabrici, lucrătorii și locuitorii din zonă le-au povestit anchetatorilor despre rudele și prietenii care li s-au îmbolnăvit, despre apa imposibil de băut și despre pescăriile distruse. Locuitorii din apropierea unei fabrici din China au spus că nici nu mai îndrăznesc să-și hrănească porcii cu pești morți, din cauza nivelurilor foarte ridicate de contaminare. . Testele pentru calitatea apei au confirmat aceste mărturii, arătând că substanțele poluante depășesc cu mult limitele și-așa slabe, dar legale, în vigoare.

Acest lucru se află în întregime în puterea noastră de a aduce schimbarea. H&M și Zara sunt deja sensibile la felul în care campania a fost acoperită în media. Acum trebuie să audă și părerea noastră. . A mai funcționat și în alte cazuri – când mii de lucrători au murit în Bangladesh în timp ce lucrau la confecționarea hainelor pentru giganți ai modei, H&M și Zara au semnat un acord istoric în urma presiunilor din partea consumatorilor. Hai să acționăm din nou!

[1] https://www.theguardian.com/sustainable-business/2017/jun/13/hm-zara-marks-spencer-linked-polluting-viscose-factories-asia-fashion

http://www.independent.co.uk/news/business/news/h-and-m-zara-marks-spencer-clothes-supply-chain-pollution-factories-asia-a7786716.html

http://changingmarkets.org/wp-content/uploads/2017/06/CHANGING_MARKETS_DIRTY_FASHION_REPORT_SPREAD_WEB.pdf

Următorul pas: dă de veste