1.278.918 din 1.500.000 de semnături

Interziceți glifosatul și protejați oamenii și mediul de pesticidele toxice

Facem apel la Comisia Europeană să le propună statelor membre să interzică glifosatul, să reformeze procedura de aprobare a pesticidelor și să stabilească obiective obligatorii de reducere a folosirii pesticidelor la nivel european.

Erbicidele bazate pe glifosat trebuie interzise. Expunerea la această substanță a fost pusă în legătură cu apariția cancerului și a dus la degradarea ecosistemelor; asigurați-vă că evaluarea științifică a pesticidelor pentru aprobarea în Uniunea Europeană se bazează doar pe studii publicate, care sunt comandate de autorități publice competente și nu de industria pesticidelor; stabiliți obiective obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor, la nivel european, în vederea unui viitor în care aceste substanțe nu se vor mai folosi deloc.

De ce e important?

Știai că în corpul nostru poate fi prezentă o substanță chimică toxică, potențial agent cancerigen? [1, 2] Acest lucru este posibil pentru că alimentele noastre sunt stropite cu ea. Oamenii de știință au găsit urme ale substanței periculoase glifosat în urina subiecților care au participat la teste, în aproape 1 din 2 cazuri. [3]

Glifosatul este un pesticid comun, folosit peste tot, de la culturi alimentare la grădini ornamentale. Organizația Mondială a Sănătății l-a etichetat drept „probabil cancerigen”. Este de asemenea foarte dăunător pentru plante și viața animală. Pe scurt, e un pesticid care face mult rău.

În vara lui 2016, după o lungă campanie la care au participat sute de mii de europeni, Comisia Europeană nu a putut să reînnoiască licența pentru glifosat pentru următorii 15 ani, fiind nevoită în schimb să se limiteze la o reînnoire pentru o perioadă scurtă, de 18 luni. A fost un succes uriaș obținut în lupta cu lobby-ul intens al industriei chimice. Dar marii producători de pesticide ca Monsanto încă fac lobby pentru a-și proteja profiturile. Buzunarele lor adânci au fost folosite pentru a plăti „studiile” și „părerile experților” care arătau că produsul lor este unul nedăunător.

Pare un lucru de bun-simț faptul că o otravă cancerigenă nu ar trebui împrăștiată pe culturile noastre, la țară sau prin cartiere. Avem acum șansa de a ne face vocile auzite prin Inițiativa Cetățenilor Europeni – un demers legal care garantează faptul că Comisia Europeană ne va lua în considerare părerea, dacă strângem un milion de semnături anul acesta.

Știm ce înseamnă folosirea continuă a glifosatului pentru noi, locuitorii Europei: oameni bolnavi, animale moarte, iarbă arsă, frunze brune și o pierdere a biodiversității. Anul trecut, am blocat planurile Monsanto în moduri neașteptate. Dar lupta nu s-a încheiat, iar în 2017 compania se va zbate din răsputeri să extindă licența actuală, de termen scurt, pentru pesticidul cel toxic, la o perioadă de 15 ani. Pe 3 iulie, le-am livrat în mod oficial autorităților cele 1 320 517 de semnături pentru Inițiativa Cetățenilor Europeni. Încă strângem semnături, pentru a pune și mai multă presiune pe factorii de decizie. Prima sesiune de vot pentru re-autorizarea glifosatului ar trebui să aibă loc în toamnă.

Acționează acum: semnează petiția noastră împotriva otrăvii cancerigene marca Monsanto.

Surse

[1] The German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) found only four tumour incidences in the revealed studies, whereas an independent scientist reviewing the raw data found 21 tumor incidences. All details to be found in the open letter send by Christopher Portier to Jean Claude Juncker, President of the European Commission from May 28, 2017.

[2] The authority concerned with the classification of Glyphosate is the German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) http://www.bfr.bund.de/en/home.html, the European Food Safety Authority (EFSA), http://www.efsa.europa.eu/ and the European Chemicals Agency (ECHA), https://www.echa.europa.eu/

[3] Our community organised the European Citizens’ Initiative together with: Campact, Corporate Europe Observatory, CEO, Global 2000 Greenpeace, Health and Environment Alliance, HEAL,, Pesticide Action Network, PAN Europe, Skiftet , Danmarks Naturfredningsforening and more than 90 other European organisations.

Următorul pas: dă de veste