108.539 van de 125.000 benodigde handtekeningen

EU Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, EU Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius, Vice-President van de Europese Commissie Frans Timmermans en President van de Europese Commissie Ursula von der Leyen

Petitie

Voedselproductie die de aarde niet verwoest: dat is de enige manier om te garanderen dat we al het benodigde gezonde eten hebben, voor nu en toekomstige generaties. Geef niet toe aan de druk van landbouwreuzen. Beloof om je plannen voor een ambitieuze 'Natuurherstelwet' te publiceren – een wet die leefgebieden zoals bossen, draslanden en rivierdelta's zal herstellen en herplanten, en die fauna zoals bijen en vogels zal beschermen.

Update juli 2022

Na het verzamelen van meer dan 100.000 handtekeningen hebben we, samen met onze partners, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, ervan overtuigd om de nieuwe wet aan te kondigen. Hij zei: "De burgers van Europa hebben hierom gevraagd." [1] Over dit voorstel zal nu in het Parlement worden gestemd. Maar deskundigen zeggen dat de aankondiging van de wet al een mijlpaal is. [2] De Natuurherstelwet zal de eerste in 30 jaar zijn die de verdwijning van wilde dieren in de EU een halt toeroept: een enorme overwinning voor de natuur.

[1] Aankondiging van de Commissie tijdens de middagbriefing van 22 juni 2022 https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en^/speech_22_3968
[2] https://www.unep.org/news-and-stories/story/european-union-proposes-law-bring-back-nature

Waarom is dit belangrijk?

Familieboerderijen bewijzen ons een grote dienst. Door heel Europa gaat hun manier van voedsel verbouwen in tegen de destructieve methodes van de landbouwreuzen. Dat doen de familiebedrijven door een variatie aan gewassen te planten, voor de grond te zorgen en nieuwe bomen te planten. Zo verbouwen deze boeren gezonder voedsel en leven ze tegelijkertijd in harmonie met de natuur.

Maar ze hebben onze hulp nodig. De EU was van plan om een nieuwe wet aan te kondigen die hun manier van landbouw, die de natuur niet verwoest, beschermt. [1]

Maar de lobby van de landbouwreuzen heeft hard gevochten om de wet tegen te houden, waarbij ze de oorlog in Oekraïne als smoes gebruikt. Aangezien maïs en graan schaarser wordt, propageerde ze een stop aan de nieuwe wet. Dat alles om hun miljardenwinsten veilig te stellen: de nieuwe wet wil land als bossen en moeras beschermen, terwijl de reuzenbedrijven die juist in handen willen krijgen. [2]

Deze wet is nu op pauze gezet. En tenzij de Europese Commissie hier publieke verontwaardiging over ziet ontstaan, wordt de kans dat deze wet terug op de agenda komt elke dag kleiner. [3]

Dit is het zoveelste multinational-lobbyschandaal dat zich voor onze neus voltrekt. Als we nu actie ondernemen, allemaal samen, kunnen we ervoor zorgen dat de Commissie onze kant van het verhaal ook hoort. Als je ook vindt dat we de natuur horen te beschermen, teken dan nu en verhef je stem met ons!


Bronnen:

  1. De Natuurherstelwet (Restore Nature Law) is een pakket aan regels die gebieden braakliggend land beschermen en ervoor zorgen dat boeren in delen van hun boerderijen de natuur herstellen. Dat kan bijvoorbeeld door bomen en heggen te planten, delen van hun velden braak te leggen, en door het pesticide- en kunstmestgebruik terug te dringen. https://ec.europa.eu/environment/strategy/biodiversity-strategy-2030/eu-nature-restoration-targets_en
  2. https://www.politico.eu/article/ukraine-russia-war-eu-food-farmer-green-deal-corn-fertilizer/
  3. Het was de bedoeling dat de Europese Commissie op 23 maart een voorstel voor een nieuwe EU-wet natuurbescherming zou doen. Maar onder druk van gevestigde belangen is de wet nu uitgesteld, zonder nieuwe publicatiedatum in zicht. https://www.restorenature.eu/

Tweet aan EU Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius en Vice-President van de Europese Commissie Frans Timmermans

Landbouwreuzen gebruiken vuile trucjes om een nieuwe wet, die de natuur beschermt en klimaatverandering tegengaat, de nek om te draaien. Deze wet zou boeren verplichten om wat land vrij te laten voor bomen en heggen. Die helpen weer bij het tegengaan van klimaatverandering door broeikasgassen uit de lucht te halen.

De landbouwreuzen pikken liever dit land in om hun megawinsten te spekken, en ze betalen beroepslobbyisten bakken vol geld om de wet in de kiem te smoren. Zo vermorzelen ze op de lange termijn de broodwinning van de boeren, en de voedselzekerheid van ons allemaal.

Maar de wind draait, we hebben hem nu in de rug. De Eurocommissaris voor Klimaatactie, Frans Timmermans, is al voorstander van een ingrijpende wet. Maar tenzij de Eurocommissaris voor Milieu, Virginijus Sinkevičius, het met hem eens is, zullen de landbouwreuzen zegevieren. Daar is voor ons een rol weggelegd: wij kunnen ervoor zorgen dat hij onze kant kiest.

We weten dat het milieu en het klimaat hem aan het hart liggen. Maar om het hoofd te bieden aan de landbouwreuzen, moet hij zien dat er door heel Europa massale steun bestaat voor deze wet. Onze community heeft al laten zien dat meer dan 100.000 Europeanen eisen dat de EU gaat voor de natuur, en niet voor megawinsten.

Dus laten we nu allemaal een bericht sturen aan commissaris Sinkevičius, zodat hij de petitie ook ziet en de vooruitstrevende wet aanneemt.

Stuur een tweet

Form to send tweet

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Door heel Europa heen is een landbouwrevolutie vorm aan het krijgen. En die revolutie heeft de steun nodig van een community als de onze om de diepe zakken van landbouwreuzen, die wanhopig de status quo willen behouden, te weerstaan. Elke donatie helpt dit ambitieuze plan te verwezenlijken!

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden