177.886 van de 200.000 benodigde handtekeningen

Aan: Het Europees Parlement, de Europese Commissie en Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij

Petitie

Europese landen beweren dat ze tijdens deze ecologische en klimaatcrisis de zeeën willen beschermen, en biodiversiteit willen herstellen. Daarom moet de EU nu eindelijk verwoestende vispraktijken afschaffen, om te beginnen met een verbod op bodemtrawlvisserij in alle beschermde zeegebieden (‘Marine Protected Areas,’ ook wel MPA’s). Dit moet vastgelegd worden in het EU-actieplan voor oceanen, dat eind 2021 wordt gepubliceerd.

Waarom is dit belangrijk?

Sleepvisnetten zo hoog als een gebouw van drie verdiepingen en zo breed als een voetbalveld. Dag in, dag uit schrapen ze het leven van de zeebodem op. Binnen enkele seconden verwoesten deze sleepnetten alles wat op hun pad komt, en doden ze dolfijnen, zeehonden, koraal, zeepaarden en veel ander zeeleven.

Deze verwoestende industriële manier van vissen heet bodemtrawlvisserij. [1] Het vindt plaats hier in Europa, middenin de parel van onze zeeën, in beschermde zeegebieden (MPA’s). [2]

De EU beweert dat ze tijdens deze ecologische en klimaatcrisis onze zeeën beschermt en de biodiversiteit herstelt, maar nog altijd maakt ze geen einde aan deze beschamende en destructieve praktijk van bodemtrawlvisserij in “beschermd” gebied.

Dag na dag doodt bodemtrawlvisserij meer en meer leven op de zeebodem, en brengt het onomkeerbare schade toe aan de breekbare ecosystemen in onze zeeën. Laten we met z’n duizenden tegelijk een golf van steun teweegbrengen, zodat het zeeleven zo snel mogelijk wordt beschermd tegen deze onaanvaardbare vernietiging.


Bronnen:

  1. https://europe.oceana.org/en/publications/reports/unmanaged-unprotected-europes-marine-paper-parks
  2. https://europe.oceana.org/en/publications/reports/unmanaged-unprotected-europes-marine-paper-parks

In samenwerking met:

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Dag na dag brengt bodemtrawlvisserij onomkeerbare schade toe aan de breekbare ecosystemen in onze zeeën. De wijdverspreide inzet van deze vismethode beschadigt de zeebodem meer dan welke andere menselijke activiteit ter wereld dan ook.

Om door te gaan met het mobiliseren van mensen en het strijden voor onze zeeën, moeten we stabiel en flexibel blijven. Dat kan alleen met kleine, regelmatige donaties van WeMove communityleden zoals jij.

Help jij ons om zeesterren, koraal, zeepaarden en nog honderden andere soorten zeeleven te beschermen?

Seahorse

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden