127.178 van de 150.000 benodigde handtekeningen

Aan Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Petitie

Wij roepen u op om te garanderen dat de nieuwe EU Chemicals Strategy onze gezondheid en het milieu beschermt, en voldoet aan de toezeggingen van de Commissie voor de nul-vervuilingsdoelstelling voor een gifvrij milieu. De nieuwe strategie moet steunen op wetenschappelijk bewijs over alle gezondheids- en milieueffecten van chemicaliën.

Deze nieuwe plannen zullen half oktober worden afgerond en gepresenteerd.

Waarom dit belangrijk is

Denk eens aan de bank in je woonkamer. Grote kans dat hij een coating heeft van giftige stoffen om grote branden te voorkomen. Maar wat gebeurt er bij brand? Er is steeds meer bewijs dat het inademen van giftige rook van de chemicaliën net zo schadelijk is als de vlammen zelf. [1] Giftige chemicaliën zitten overal in: speelgoed, bouwmaterialen en in nog veel meer. Iedereen wordt er aan blootgesteld. [2]

In plaats van onze gezongheid en het milieu te beschermen, laten gelekte documenten nu zien dat de Europese Unie overweegt om nóg meer gifstoffen in onze levensmiddelen toe te staan! [3] De Commissie rondt de plannen nu af en presenteert ze over een kleine maand, maar we hebben nog een kans om ertegen te vechten. En wel op de volgende manier:

Frans Timmermans, de uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, is verantwoordelijk voor de nieuwe plannen. Keer op keer heeft hij laten zien dat hij zich de stem van burgers aantrekt en het is duidelijk dat hij echt gelooft een duurzaam Europa.

Maar de bedrijvenlobby houdt nooit op en ruikt nu een kans om de Commissie blindelings meer gifstoffen te laten goedkeuren. Uiteindelijk is het Timmermans die de macht en de autoriteit heeft om mens en milieu te beschermen. Maar als we willen dat hij voor ons opkomt, moeten we laten zien dat we achter hem staan.

Er is wetenschappelijk bewijs dat meubels van strak geweven natuurlijke stoffen net zo snel vlam vatten als meubilair dat is bespoten met vlamvertragende middelen, terwijl natuurlijke materialen veel minder giftige gassen uitstoot. [4] Maar giftige vlamvertragende middelen zijn goedkoper voor het bedrijfsleven, en de EU laat ze ermee wegkomen.

De Commissie verwacht niet dat mensen zoals u en ik zulk nieuws over gifstoffen op de voet volgen - ze weten dat zaken als Covid-19 en de herstelplannen onze aandacht opeisen. Dus als we wél van ons laten horen, kunnen we er zeker van zijn dat de Commissie naar ons luistert.


References:

 1. https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1003089
 2. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Chemicals_production_and_consumption_statistics
  https://www.who.int/ipcs/publications/chemicals-public-health-impact/en/
 3. https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/07/16/produits-chimiques-bataille-au-sein-de-la-commission-sur-la-nouvelle-strategie-durable_6046300_3244.html
  https://meta.eeb.org/2020/07/16/chemical-industry-cheerleader-how-dg-grow-puts-industry-above-public-interest-regulation/
  https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2020/07/SKM_C45820071709110.pdf
  https://www.env-health.org/revealed-european-commission-frictions-over-the-chemicals-strategy-for-sustainability-heals-concerns-for-health-protection/
  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12264-Chemicals-strategy-for-sustainability-
 4. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Chemicals_production_and_consumption_statistics
  https://www.who.int/ipcs/publications/chemicals-public-health-impact/en/

In samenwerking met:

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Dank dat u de Europese Commissie oproept om te kiezen voor een Europese Chemicals Strategy die onze gezondheid en ons milieu beschermt, in plaats van omzet van de industrie.

Als wij deze campagne winnen brengt dat ons continent een stap dichter bij nul uitstoot en een gifvrije omgeving, zoals de Commissie ons heeft beloofd.

Maar om invloed te hebben, hebben onze campagne en acties financiële steun nodig. Kunt u ook een paar euro per maand missen? Dan helpt u onze gemeenschap om de belangrijkste progressieve gevechten van onze tijd te leveren.

Other ways of giving

You can transfer your donation to our bank account

Please include your email address as payment reference

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

Make a recurring donation

Make a one-off donation
We want to be transparent and accountable about how we spend your donations - for more information please see our Donation Policy.

Your personal information will be kept private and held securely. By submitting information you are agreeing to WeMove.EU keeping you informed about campaigns and agree to the use of cookies in accordance with our privacy policy.

Deel deze petitie met je vrienden