308.326 din 350.000 de semnături

Către Comisarul responsabil pentru Mediu Virginijus Sinkevičius, Comisarul responsabil pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor Stella Kyriakides, Comisia Europeană, Consiliul European, Charlie McConalogue, Ministrul irlandez al Agriculturii, Alimentelor și Marinei, Cem Özdemir, Ministrul Federal german al Alimentelor și Agriculturii, Steffi Lemke, Ministrul Federal german pentru Mediu, Barbara Pompili, Ministrul francez al Tranziției Ecologice, Bérangère Abba, Secretarul francez de Stat pentru Biodiversitate, Stefano Patuanelli, Ministrul italian al Agriculturii, Teresa Ribera Rodríguez, Ministrul de Tranziție Ecologică al Spaniei și Anna Moskwa, Ministrul polonez al Mediului

Petiție

Facem apel la dumneavoastră să împiedicați eliberarea în mediul înconjurător a organismelor obținute prin propagarea preferențială a genelor și să lucrați la un moratoriu global împotriva eliberării organismelor obținute prin propagarea preferențială a genelor pentru Conferința Părților (COP) la Convenția ONU privind Diversitatea Biologică (CBD).

De ce este important?

Imaginați-vă țânțari modificați genetic proiectați să își transmită genele tuturor descendenților lor, punând în pericol lanțul alimentar și eliminând exemplarele naturale făcându-le sterile. [1]

Potrivit mai multor oameni de știință, există riscul ca așa-numita propagare preferențială a genelor să se răspândească de la țânțari la fluturi, omorând în masă polenizatorii, punând în pericol culturi, plante și întregi ecosisteme. [2]

Niciunul dintre susținătorii acestei noi tehnologii nu are o soluție pentru a atenua aceste riscuri, dar în ciuda acestui lucru continuă nestingherite planurile de a o transforma în realitate. Cea mai mare parte din finanțările destinate acestui proiect provine de la armata Statelor Unite și de la Fundația Bill și Melinda Gates.

Înainte de reuniunea cheie a ONU din 2022, se vor adopta decizii importante în cursul conferințelor experților. UE va fi reprezentată la toate aceste conferințe. Parlamentul European a solicitat deja Comisiei Europene și Statelor sale Membre să lanseze un moratoriu global pentru a opri eliberarea în mediu a organismelor obținute prin propagarea preferențială a genelor. Dar aceste măsuri nu sunt suficiente: vocile noastre pot face o mare diferență.

Noi, împreună cu alte 200 de organizații din toată lumea, cerem un moratoriu global împotriva eliberării organismelor obținute prin propagarea preferențială a genelor pentru a proteja biodiversitatea. [3] Moratoriul trebuie să rămână în vigoare cel puțin până când vor fi identificate reglementări obligatorii care să abordeze următoarele riscuri și întrebări deschise:

  • Răspândirea necontrolabilă și ireversibilă: În stadiul actual al cunoașterii, odată lansate, organismele obținute prin propagarea preferențială a genelor nu vor putea fi recuperate și nici răspândirea lor în timp și spațiu nu va putea fi limitată. Nici granițele naționale, în mod specific, și nici granițele geografice nu se aplică organismelor obținute prin propagarea preferențială a genelor.
  • O cercetare riscantă: Din câte știm, organismele controlate genetic au fost testate doar în laborator, dar și acesta este un factor de risc, deoarece ar fi nevoie ca doar câteva organisme să fie eliberate ca să suscite o reacție genetică în lanț.
  • Instrumentele de inginerie genetică sunt predispuse erorii: Instrumentele de inginerie genetică precum CRISPR/Cas9 care reușesc să modifice genele mai multor organisme sunt predispuse erorilor. De aceea, este probabil să apară efecte neprevăzute din punct de vedere genetic.
  • Prezicerea tuturor efectelor ecologice este cel puțin complicată dar deseori imposibilă: Organismele modificate genetic sunt proiectate să aibă un efect asupra populațiilor naturale din arcul generațional și să fie moștenite în mod dominant. Nu se pot prezice modificările în lanțurile alimentare și nici modificările în comportamentele anumitor specii de animale ca urmare a extincției altor specii. Până în prezent nu există directive specifice pentru evaluarea riscurilor, asta dacă este posibil. Riscurile pentru oameni și pentru mediu sunt în mare parte necunoscute.
  • În afară de o evaluare a riscurilor, este necesară o evaluare completă a tehnologiei înainte de a elibera în mediul înconjurător organisme obținute prin propagarea preferențială a genelor: Având în vedere că această tehnologie poate avea consecințe pe scară mare și există îndoieli de natură tehnică, ecologică, etică, culturală, socială și normativă, este nevoie să se facă o evaluare a acestei tehnologii înainte de orice eventuală aplicare în natură. În plus, reglementările privind responsabilitatea și redresarea nu sunt suficient de clare la nivel global.
  • Propagarea preferențială a genelor poate fi folosită și în scopuri militare: Institutul de cercetare militară al Statelor Unite ale Americii, DARPA, este unul dintre principalii sponsori ai cercetării propagării preferențiale a genelor. [4] Convenția ONU privind Armele biologice discută de mai mulți ani cum ar putea fi limitat eventualul pericol asociat cu folosirea propagării preferențiale a genelor ca arme biologice.
  • Cine decide? Dacă organismele create prin propagarea preferențială a genelor pot și se vor răspândi la nivel global, trebuie clarificat cine va decide dacă să le elibereze sau nu. Este nevoie de un organism și de un mecanism decizional la nivel global care să poată reglementa acest aspect.

References

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191219142646.htm
  2. There is evidence from insects that a bacteria called Wolbachia can transfer genes between different insect species. So it is theoretically possible that Wolbachia genetic transfer could take place between mosquitoes and pollinating insects.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882834/
  3. https://www.etcgroup.org/sites/www.etcgroup.org/files/files/forcing_the_farm_sign_on_letter_english_web.pdf
  4. https://www.etcgroup.org/content/gene-drive-files

In Partnership with:





Contribui și tu?

A gene drive is a genetic technology designed to eradicate mosquitoes, flies and rats. Once released into nature it can’t be taken back.

We have a good opportunity to put a global moratorium on this new technology, but we need your help. Can you donate just a few euros to prevent the worst from happening?

*If you want your donation to be a one-off amount, please ensure that the box labelled "become a sustaining, monthly contributor" remains unticked

A mosquito, a mouse and a moth titled with hazard gene drive and marked eradicated

Other ways of giving

You can transfer your donation to our bank account

Please include your email address as payment reference

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We want to be transparent and accountable about how we spend your donations - for more information please see our Donation Policy.

Your personal information will be kept private and held securely. By submitting information you are agreeing to WeMove Europe keeping you informed about campaigns and agree to the use of cookies in accordance with our privacy policy.

Următorul pas: dă de veste