211,274 от 250,000 подписа

до министър-председателя на България Бойко Борисов и Комисар Кармену Вела

Петиция

Обръщаме се към вас с призив за спазване на европейското законодателство за опазване на околната среда и за спасяването от унищожаване на уникалния Кресненски пролом в България.

В частност, искаме Европейската комисия да прекрати отпускането на всякакви средства за построяването на ключовата автомагистрала “Струма”, която е предвидена да премине през Кресненското дефиле - ценна Натура 2000 зона, защитена както от европейските, така и от български закони. Искаме от Комисията да се увери, че целият международен трафик, с изключение на локалния, е изнесен извън дефилето, и че магистралата ще бъде построена извън него.

Защо е важно това?

Магичната долина на река Струма, един от най-богатите на биоразнообразие резервати, ще бъдат дадени на търг след броени седмици. Търг, адресиран към строителите на пътища, всички от които искат да прегазят пролома, за да построят транс-европейска магистрала. [1] Тежка строителна техника и горещ асфалт ще унищожат хабитатите на стотици от най-редките видове в Европа. Българското правителство следва унищожителните си планове, въпреки, че има приемлива алтернатива за магистралата. [2] То вече е нарушило редица Европейски закони, които защитават природата, но Европейската комисия, е наложила условия, които не са приложени и достатъчно ефективни. Кресненското дефиле е защитен природен резерват и е задължение на Европейската комисия да предпази този природен скъпоценен камък.

Местните хора протестират от 20 години за опазването на Кресненското дефиле, но всички техни петиции и жалби към Комисията не успяха да спрат плановете за автомагистрала Струма да преминава през дефилето. Когато борбата изглежда твърде голяма и непосилна за местните хора, ние, като граждани на Европа, може да се обединим и да ги подкрепим. Със силен международен натиск и несъгласие от цяла Европа, може да убедим Комисията да отвори наказателна процедура срещу България и да направи твърди постъпки да спре строителите на пътища преди да унищожат ценните местообитанията на мечки, вълци, пеперуди и прилепи.

Тесният пролом е дом за защитени видове змии, костенурки и царски орли и е ключов миграционен коридор в посока север-юг за мечки и вълци. Кресненското дефиле е забележително природно богатство в югозападната част на България, дом на два пъти повече видове пеперуди, отколкото могат да се намерят в цяла Великобритания.

Но през октомври 2017, българското правителство реши да вреже магистрала през 16-километровото Кресненско дефиле, който да свърже Хамбург със София и Солун. Докато почти всички - на ниво Европейски съюз, българско правителство и местни хора, са съгласни, че тази липсваща свръзка трябва да се построи, българското правителство се придържа почти на инат.

България получи средства от ЕС, за да направи Кресненското дефиле защитена зона. Сега иска пари с цел да го разруши. През следващите седмици се очаква Европейската комисия да направи последния транш от вече одобреното финансиране. Искаме от комисията да се придържа към правилата и условията и да задържи превода, докато не получи сигурна гаранция, че природните богатства на Кресненското дефиле няма да бъдат застрашени или унищожени.

Допълнителни бележки:

[1] The source is in Bulgarian. Summary translation was provided by our partner Za Zemiata: http://www.mrrb.government.bg/bg/hemus-i-struma-ste-budat-prioritet-na-mrrb-i-prez-2018-g/

[2] http://www.foeeurope.org/sites/default/files/biodiversity/2017/save_kresna_gorge_briefing.pdf

[3] 2008 EIA/ AA decision 1-1/2008 of the Ministry of Environment and Water

В партньорство с:

Mail до министър-председателя на България Бойко Борисов и Комисар Кармену Вела

Изпращайки директен email на министър-председателя на България, Бойко Борисов, и/или Кармену Вела, еврокомисар за околната среда, може да покажете колко важно за вас е опазването на Кресненския пролом.

Всичко, което трябва да направите, е да попълните формата, да добавите заглавие и след това ние ще изпратим имейл от ваше име. Формата е предварително попълнена с примерно съобщение, което може да изпратите, но чувствайте се свободни да напишете своето лично писмо.

Получателите ще бъдат много по-заинтересовани от уникалните ви инидвидуални коментари, отколкото от безбройни имейли, които са едни и същи.

To:

You're sending this email as Не сте вие? Кликнете тук

Recipients will receive your name, email address and address. Вашата лична информация е на сигурно място. С попълването на вашите данни, се съгласявате WeMove.EU да ви държи информирани за кампаниите ни и да използва бисквитки, според правилата ни privacy policy

Искате ли да направите дарение?

Bild von Video

Продуциране на видео, организиране на 3D графити артист в София и организиране на следващия протест в Брюксел струва близо 15,000 евро. Но ние знаем със сигурност, че този протест ще отнесе нашите искания директно към взимащите решения и се надяваме това да ги накара да действат в защита на природата. Ако само 1,000 от нас дарят 15 евро, съобщението ще бъде доставено и ще помогнем да се спаси едно от последните убежища за много защитени видове. Ако само 100 души от нас даряват редовно, може да продължим работата си по тази тема.

Бихте ли се включили с дарение от няколко евро на месец, така че нашата общност да продължи да работи върху ключови проблеми, свързани с околната среда в Европа?

Следваща стъпка — споделете каузата

Благодарим, че взехте участие!

Ако това е първата наша инициятива, в която участвате, ще получите имейл, в който ви благодарим и искаме от вас да потвърдите имейл адреса си. Необходимо е да натиснете "потвърждавам", за да бъде зачетен гласът ви.

Познавате ли още някой, който би подкрепил? Изпратете му имейл с молба да се включи в петицията!

Подписвам се като Не сте вие? Кликнете тук