107.622 van de 125.000 benodigde handtekeningen

Aan de Europese overheden, de Europese Commissie en het Europees parlement

Petitie

Wij eisen dat EU-lidstaten, individueel en gezamenlijk:

  • Actie ondernemen om lege passagiersvluchten te voorkomen;
  • EU-wetgeving herzien om een eind te maken aan de gedateerde regels omtrent het gebruik van 'tijdslots' op vliegvelden;
  • Nationale maatregelen inzetten en Europese wetgeving steunen, die treinreizen op lange afstanden stimuleren en korte afstandsvluchten af te bouwen als alternatieven bestaan.

Waarom is dit belangrijk?

Vliegmaatschappijen vliegen kris-kras door Europa met lege vliegtuigen, zonder mens of cargo aan boord. Meer dan 100.000 spookvluchten hebben deze winter over ons hoofd gecirkeld. Dat alles vanwege een wet waar de Europese Commissie maar geen afscheid van wil nemen. [1]

Op een moment waarin we in ijltempo CO2-uitstoot moeten terugdringen om de planeet te redden, voelt deze gedateerde wet als een klap in het gezicht.

Lufthansa, Air France, British Airways en andere vliegmaatschappijen spreken zich uit tegen deze verspilling, net als milieu-activisten. Meer en meer mensen horen in de media over deze absurde situatie. 

Het goede nieuws is dat overheden zich kunnen verzetten tegen deze regel, die klimaatverandering in de hand speelt. Oostenrijk heeft zelfs al verklaard dat het in opstand komt. België, Duitsland en Spanje hebben laten weten dat ze misschien volgen.

Om te voorkomen dat er nog meer lege vliegtuigen opstijgen, moeten we de overheden aanspreken in de landen met de drukste vliegvelden, inclusief Nederland. We moeten hen overtuigen het Oostenrijkse voorbeeld te volgen, en er een moedige openbare verklaring over te publiceren. Nu het tij keert, laten we ervoor zorgen dat onze overheden hun stemmers horen brullen, nog luider dan een vliegtuig – teken jij ook de petitie?


Bronnen:

  1. https://www.repubblica.it/green-and-blue/2022/02/01/news/voli_fantasma_emissioni_aerei_vuoti_slot-336031992/?ref=RHTP-BG-I294524205-P11-S1-T1
    https://transport.ec.europa.eu/news/aviation-slot-relief-rules-airlines-extended-2021-12-15_en
    https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/eu-under-pressure-on-ghost-flights/
    https://www.euronews.com/green/2022/01/06/almost-2-years-into-the-pandemic-empty-flights-are-still-frying-the-planet

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Duizenden spookvluchten vliegen rond boven ons hoofd. Ze vervoeren mens noch goederen, maar stoten wel tonnen aan schadelijke stoffen uit.

We moeten overheden overtuigen om zich te verzetten tegen de Europese regel die lege vluchten afdwingt – maar daarvoor moeten we wel acties organiseren die geld kosten.

Verspreid over heel Europa zijn mensen zoals jij en ik de campagnekas van deze actiecommunity. Door allemaal te doneren wat we kunnen, zijn we samen tot grootse dingen in staat – zoals acties zoals deze, bijvoorbeeld.

Voeg je bij de duizenden andere mensen die al doneren, en help ons een einde te maken aan de onnodige vluchten die brandstof zijn voor klimaatverandering.

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden