190.840 din 250.000 de semnături

To the Council of the European Union and to the European Commission

Petiție

Transformați Europa într-un loc sigur pentru femei și fete! Facem apel la dumneavoastră pentru a ratifica și implementa la scară largă convenția Consiliului Europei referitoare la lupta cu violența împotriva femeilor. Femeile și fetele din toată Europa vor să-și trăiască viețile fără violență și teamă. Acționați acum pentru a vă asigura că Uniunea Europeană acționează în mod concret pentru a proteja toate femeile și fetele în fața violenței și pentru a lupta activ împotriva acestei încălcări omniprezente a drepturilor omului.

De ce e important?

Cu doar trei săptămâni în urmă, femeile din toată Europa au strigat într-un singur glas „Ura!”. UE va semna în sfârșit Convenția Europeană referitoare la acest subiect – cel mai puternic instrument de impunere a luptei cu violența îndreptată împotriva femeilor, pentru că sunt femei. Solidaritatea și dreptatea au triumfat – și campania noastră a ajutat la creșterea presiunii pentru ca liderii noștri să acționeze!

Dar nu avem timp să ne culcăm pe lauri, pentru că angajamentul de a semna convenția nu e decât primul pas. Adevărata luptă referitoare la tipul de protecție pe care aceasta li-l va garanta femeilor abia acum urmează și constituie miezul negocierilor referitoare la felul în care legea se va aplica în UE.

Când se va aplica în toată Uniunea Europeană, convenția va putea întări și extinde protecția victimelor violenței. Ar putea oferi putere legală, atenție și fonduri luptelor pentru stoparea și prevenirea violurilor, bătăilor, exploatării și traficului, hărțuirii și urmăririi: realitatea zilnică inacceptabilă a vieților câtorva milioane de femei din toată Europa. „Valorile familiei tradiționale” nu vor mai fi o scuză pentru a nu lupta cu violența domestică.

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, nu este suficientă semnarea convenției – totul depinde de implementare și aplicare și avem nevoie de angajamente politice puternice pentru a transforma protecția femeilor în realitate.

Țara care deține președinția Consiliului European are un rol pozitiv uriaș de jucat, casupraveghetor al procesului de negociere. . Estonia preia președinția luna aceasta și trebuie să ne asigurăm că vor urma apelul nostru pentru acțiune rapidă și la scară largă.

Noua președinție va conduce procesul negocierilor pentru acordul privitor la cine și cum va aplica prevederile Convenției. N-au promis încă nici că vor face din lupta cu violența o prioritate, nici că vor amâna procesul. Avem nevoie de angajamentul și spiritul lor de leadership – iar ei trebuie să știe că nu renunțăm și că suntem cu ochii pe ei.

Alătură-te luptei comunității pentru o Europă fără violență - semnează și tu!

Află mai mult:

Convenția de la Istanbul este numele prescurtat al Convenției din 2011 a Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor, și a violenței domestice. Este primul tratat juridic de impunere din Europa care criminalizează diversele forme de violență împotriva femeilor și care stabilește un set de standarde cuprinzătoare pentru prevenirea violenței și pentru garantarea dreptului fiecărei femei de a duce o viață fără violență. Aplicarea de către UE a Convenției de la Istanbul va trimite un semnal politic puternic care va spune că violența împotriva femeilor nu mai este acceptabilă nicăieri în UE.

Comisia Europeană a declarat 2017 Anul European al acțiunii centrate pe combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor. Acum trebuie să ne asigurăm că publicul european trage UE la răspundere dacă nu se ține de cuvânt, și că rezultatul acestui an va fi acțiunea concretă pentru îmbunătățirea vieții milioanelor de femei și fete din UE..In partnership with:


Următorul pas: dă de veste