212.462 din 250.000 de semnături

Familiilor care cheamă în justiție Uniunea Europeană în legătură cu politicile privind schimbările climatice

Scrisoare

Sunt solidar(ă) cu familiile ale căror vieți, mijloace de trai și viitor sunt amenințate de impactul schimbărilor climatice.

Sprijin decizia lor curajoasă de a chema legiuitorii europeni în fața Curții și cererea lor ca UE să protejeze drepturile noastre fundamentale și să acționeze de urgență pentru a asigura un viitor sigur în fața impactului catastrofal al schimbărilor climatice pentru toți.

De ce este important acest lucru?

Schimbările climatice nu sunt în viitorul îndepărtat. Pentru unii dintre noi, ele sunt deja aici.

Luni, 13 august 2018, Tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiție a admis acțiunea reclamanților. E un prim pas important în procedura cazului. Parlamentul European și Consiliul European trebuie să își formuleze apărarea în următoarele două luni.

O familie din Germania se teme să-și piardă munca a patru generații din cauza creșterii nivelului mării. Secetele severe au costat un cuplu în vârstă din Franța aproape jumătate din recolta lor. O familie de apicultori din Portugalia este disperată să-și salveze mijloacele de trai, dar valurile de căldură le ucid albinele.

Aceștia împărtășesc o teamă: ce se va întâmpla cu copiii noștri? "Îmi doresc ca copiii mei să aibă un viitor chiar aici pe pământul pe care stăm acum, pe pământul strămoșesc. Nu vreau să plece, așa cum am făcut eu, la străini să își caute de lucru", se îngrijorează Petru Vlad, un cioban din România.

Astăzi, familii din întreaga Europă și din afara acesteia, inclusiv copii, și tinerii Saami din Suedia, ale căror mijloace de trai sunt expuse riscului datorită impactului schimbărilor climatice, fac ceva ce nu a mai fost făcut vreodată. Îi cheamă pe legiuitorii UE în fața instanței europene într-un proces istoric. [1]

Familiile care dau îm judecată UE vin din Germania, Portugalia, Franța, România, Italia, Suedia și de dincolo de Europa. Toți riscă să-și piardă mijloacele tradiționale de trai în urma schimbărilor climatice.

Familiile știu: dacă nu luăm în serios combaterea schimbărilor climatice, efectele pe care le suferim deja vor fi doar începutul. Știința ne spune că cele mai grave pot fi totuși evitate. [2] Dar singura modalitate de a asigura un viitor sigur pentru copiii noștri este de a preveni impactul catastrofal al schimbărilor climatice prin adoptarea unor legi puternice și ambițioase.

Într-un proces intentat la Tribunalul European, familiile acuză Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene că nu au adoptat legi eficiente pentru a lupta în mod adecvat împotriva schimbărilor climatice. Ei doresc ca instituțiile UE să recunoască schimbările climatice drept o adevărată amenințare la adresa drepturilor omului ale cetățenilor europeni și să acționeze de urgență pentru a ne proteja drepturile noastre și ale generațiilor viitoare.

Până în prezent, legiuitorii europeni - Parlamentul European și Consiliul European - nu au reușit să pună în aplicare legi semnificative pentru a impune țărilor să ia măsuri eficiente împotriva schimbărilor climatice. Obiectivele UE de reducere a emisiilor sunt mult prea mici pentru a reflecta urgența problemei. Procesul intentat de familii reflectă realitatea dură: schimbările climatice nu mai sunt doar o chestiune de diplomație sau de economie. Drepturile fundamentale ale omului la viață, sănătate și proprietate sunt deja amenințate.

Ei au de dus o luptă dură, dar relatările și mărturiile lor au puterea de a schimba realitatea.

Pentru a rămâne puternici în lupta pe care o întreprind în numele urmașilor, familiile au nevoie de sprijinul nostru. Ar putea fi ușor pentru legiuitorii UE să ignore o mână de familii, dar le va fi foarte greu să ignore zeci de mii de cetățeni care stau simbolic în spatele lor. Cuvintele noastre de solidaritate vor arăta reclamanților și legiuitorilor că nu sunt singuri.

[1] Oameni pentru climă în fața instanței
https://peoplesclimatecase.caneurope.org/documents/

[2] Impactul schimbărilor climatice in Europa. Încălzire globală sub +1,5°C https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2017EF000710

Urmărește acest scurt videoclip pentru a afla mai multe despre familii:

Fotografia din vârful paginii îl arată pe Ildebrando și stupii săi. < br/>Credit: ZERO

În parteneriat cu:

Contribui și tu?

Schimbările climatice sunt deja aici. Familiile care dau în judecată UE se confruntă profund cu primele sale efecte. Și ele sunt aici pentru a rămâne - putem totuși să evităm cel mai rău lucru, dar trebuie să fim puternici și uniți în a cere guvernelor și corporațiilor acțiuni ambițioase.

Dar și comunitatea noastră europeană, lupta noastră comună pentru o climă sănătoasă, este și va rămâne aici.

Ne-am ridicat împotriva nedreptății climatice, am cerut (și am câștigat!) limite stricte de poluare pentru cele mai mari centrale energetice ale UE și am împins un gigant al asigurărilor să renunțe la a sprijini centralele cu cărbune.

Pentru a continua campania pentru justiție climatică, avem nevoie de vocea ta - dar avem nevoie de finanțare complet independentă de guverne și companii. Asta înseamnă că avem nevoie de dvs. și de ceilalți membri ai comunității noastre pentru a ne ajuta să continuăm campania. Chiar și cea mai mică donație lunară ne apropie de obiectivul nostru și ne dă flexibilitatea și venitul stabil de care avem nevoie pentru a face diferența.

Vrei să devii unul dintre finanțatorii lunari obișnuiți ai comunității noastre și ne vei ajuta să continuăm lupta?

Următorul pas: dă de veste