125.487 van de 150.000 benodigde handtekeningen

Aan de EU ministers van Financiën en Economie

Petitie tekst

Grote multinationals gebruiken ingewikkelde juridische constructies om elk jaar miljarden euro´s aan belasting te ontwijken. Wij willen ervoor zorgen dat grote multinationals eerlijk bijdragen aan belastingen voor publieke voorzieningen.

Eind oktober kondigde de Europese Commissie nieuwe regels aan om een eind te maken aan de manier waarop multinationals belastingen kunnen ontwijken, door een hervorming van de vennootschapsbelasting in Europa. De gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting kan een krachtig instrument zijn in de bestrijding van belastingontwijking.

De Europese Ministers van Financiën moeten ervoor zorgen dat:

  • Multinationals worden belast waar ze hun winst maken. Het mag niet meer mogelijk zijn om als multinationals je winsten in belastingparadijzen te stallen.
  • Dat kosten alleen aftrekbaar zijn op basis van dezelfde regels binnen de Europese Unie.
  • Dat er gemeenschappelijke minimumtarieven voor de winstbelasting komen voor grote vennootschappen in de EU.
  • Dat de nieuwe regels waterdicht zijn en alle mazen in de wet gedicht worden waar belastingontwijkingconstructies gebruik van maken.

De Europese landen gaan de komende tijd onderhandelen over gemeenschappelijke belastingregels. Het succesvol afsluiten van de onderhandelingen over de gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting kan de Europese Unie een leider maken in in het wereldwijde gevecht tegen belastingontwijking.

Waarom is dit belangrijk?

Eind oktober deed de Europese Commissie een voorstel tot nieuwe regels, waardoor grote multinationals zoals Amazon en Facebook In de hele Europese Unie dezelfde regelgeving moeten volgen voor de berekening van hun belastbare winst. Deze nieuwe wetgeving zal ervoor zorgen dat grote multinationals niet meer gebruik kunnen maken van de verschillen tussen de nationale regelingen voor het ontwijken van vennootschapsbelasting.

Maar of dit gaat lukken is onzeker. Het probleem is dat landen zoals Ierland, Nederland en Luxemburg dit voorstel kunnen blokkeren. Grote landen zoals Frankrijk en Duitsland moeten zich nu uitspreken om er voor te zorgen dat dit voorstel wordt aangenomen. Maar momenteel blijven deze landen stil. We moeten daarom alle regeringen van deze landen overtuigen om zich nu uit te spreken.

Deel deze petitie met je vrienden

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Het kan moeilijk voelen om een verschil te maken als slechts één persoon. Het mooie van WeMove Europe is dat als we allemaal een beetje samen doneren, we niets anders dan elkaar nodig hebben om absoluut ongelooflijke dingen te doen.

Dus wat denk je ervan? Zullen jullie je aansluiten bij de duizenden mensen die al doneren aan WeMove Europe om ons allemaal in staat te stellen de grootste gevechten van onze tijd te blijven voeren?

Other ways of giving

You can transfer your donation to our bank account

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

Make a recurring donation

Make a one-off donation
We want to be transparent and accountable about how we spend your donations - for more information please see our Donation Policy.

Your personal information will be kept private and held securely. By submitting information you are agreeing to WeMove.EU keeping you informed about campaigns and agree to the use of cookies in accordance with our privacy policy.