96.601 van de 125.000 benodigde handtekeningen

De Europese Commissie, het Europarlement en de regeringsleiders van EU-lidstaten

Petitie

Om hergebruik het nieuwe normaal te maken, moeten de EU en nationale wetgevers:

  • Standaarddesigns in de hele EU instellen, om zo hergebruik op te schalen. Daarnaast moeten ze regelingen steunen die hergebruik stimuleren, zoals statiegeld.
  • Aankoopbeleid aannemen dat services en producten gericht op hergebruik prioriteit geeft, als het gaat om evenementen en faciliteiten die de overheid organiseert en subsidieert.
  • Aanvullende maatregelen treffen, zoals doelgerichte verboden op wegwerpproducten en economische prikkels om te hergebruiken.
  • Doelen stellen voor het hergebruik in elke sector, zoals transport, retail, levensmiddelen, en online verkoop.

Waarom is dit belangrijk?

Geen wonder dat plastic overal is: in ons eten, in ons drinkwater, in de lucht die we inademen en zelfs in ons lichaam. [1]

De industrie draagt recycling aan als dé oplossing voor ons afvalprobleem. Recycling is mooi, maar het is niet genoeg. Het meeste plastic kan niet worden gerecycled, en komt dan toch op de stortplaats of de verbrandingsoven terecht. [2] En zelfs als het afval kan worden hergebruikt, kost dat veel grondstoffen en energie.

De enige manier om de pandemie van plastic te verhelpen, is met solide hergebruik-systemen. Dat betekent dat flessen en verpakkingen teruggaan naar de producent voor hergebruik, dat je je schoonmaak- en doucheproducten makkelijk kan hervullen wanneer ze leeg zijn, en afhaalmaaltijden geleverd worden in herbruikbaar servies. [3]

Eindelijk hebben we een kans om dit te realiseren. Het komende jaar zullen EU-wetgevers de Richtlijn Verpakking en Verpakkingsafval (PPWD) herzien.

Ze kunnen ervoor zorgen dat alle nodige verpakking, van plastic tot aan papier, herbruikbaar is. Maar de machtige verpakkingsindustrie zal proberen de blik van de wetgevers te beperken tot recycling. Samen kunnen we de druk van de industrie tegengaan. Door massaal onze people power in de strijd te gooien, kunnen we ervoor zorgen dat de EU kiest voor hergebruik!

Doe mee met hergebruik!

Bronnen:

  1. https://www.consumerreports.org/health-wellness/how-to-eat-less-plastic-microplastics-in-food-water/
  2. https://www.npr.org/2020/09/11/897692090/how-big-oil-misled-the-public-into-believing-plastic-would-be-recycled?t=1623057649205
  3. https://wechoosereuse.org/

In samenwerking met:

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Verpakkingen zijn goed voor bijna twee derde van al het plastic afval in Europa. Geen wonder dat plastic overal is: in ons eten, in ons drinkwater, in de lucht die we inademen en zelfs in ons lichaam. Doe mee met het strijd tegen verpakkingen en de plastic lobby die geen enkele verandering wil.

Kan je een paar euro missen, zodat onze community door kan gaan met het beschermen van de planeet?

Other ways of giving

You can transfer your donation to our bank account

Please include your email address as payment reference

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We want to be transparent and accountable about how we spend your donations - for more information please see our Donation Policy.

Your personal information will be kept private and held securely. By submitting information you are agreeing to WeMove Europe keeping you informed about campaigns and agree to the use of cookies in accordance with our privacy policy.

Deel deze petitie met je vrienden