134.423 van de 150.000 benodigde handtekeningen

Aan: Het Europees Parlement

Petitie

Europa moet zijn klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 halen en zijn energieonafhankelijkheid waarborgen. Dit betekent dat de Europese Unie fossiel gas en kernenergie niet als "groene" investeringen mag beschouwen. Spreek alstublieft uw veto uit over de richtlijn klimaattaxonomie (Complementary Climate Taxonomy Delegated Act) van de Europese Commissie.

Waarom is dit belangrijk?

Europa is bezig nieuwe regels op te stellen die uitmaken wat wel of niet als groene investering geldt. Dat heet de Taxonomie – het is enorm belangrijk, want die zou kunnen bepalen dat miljarden euro's rechtstreeks naar groene stroom gaan, zoals zonne- en windenergie. Die cruciale cash-boost hebben we nodig om een maximum aan duurzame projecten op te zetten, in de korte tijd die we nog hebben om de klimaatchaos te beperken. [1]

Helaas zijn de fossiele en nucleaire industrieën bezig daar een stokje voor te steken. Het is hen gelukt om nucleaire en gas-energie als 'groen' bestempeld te krijgen in het conceptvoorstel. [2]

Als zij hiermee wegkomen, dan zullen ze miljarden krijgen voor hun vervuilende energieprojecten – in plaats van dat die miljarden de broodnodige duurzame toekomst financiert. Dat betekent dat we nog jaren vast zullen zitten in een vervuilende cyclus: schadelijke gasprojecten zullen overal in Europa van de grond komen, en nieuwe nucleaire projecten zouden onze kinderen opzadelen met giftig afval en zullen niet op tijd worden gebouwd om ons te helpen de uitstoot te verminderen. [3]

Het Europees Parlement kan dit een halt toeroepen. Maar we moeten genoeg Europarlementariërs overtuigen om de eisen van de fossiele-brandstofbedrijven af te wijzen. Een massale petitie, ondertekend door de mensen die deze Europarlementariërs vertegenwoordigen, kan de stemming doen kantelen. Teken nu en sluit je aan bij de oproep aan Europarlementariërs om de financiering van duurzame energie te steunen en niet van vuile brandstofprojecten!


Bronnen:

  1. Volgens het Internationaal Energieagentschap moet de wereld vanaf 2021 alle investeringen in nieuwe kolen-, gas- en olieprojecten stopzetten om tegen 2050 een einde te maken aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en te voorkomen dat de temperatuur op aarde meer dan 1,5°C stijgt. https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050k
  2. https://caneurope.org/the-eu-cant-afford-labelling-fossil-gas-and-nuclear-as-green/
  3. Je kan meer informatie vinden over waarom gas gewoon een andere vuile fossiele brandstof is en waarom kernenergie niet de oplossing is voor het koolstofvrij maken van onze samenlevingen. https://www.climatebonds.net/policy/fossil-gas-paper; https://www.greenpeace.org/international/story/52758/reasons-why-nuclear-energy-not-way-green-and-peaceful-world/

Deze campagne is in samenwerking met:

In partnership with:

Tweet aan Mairéad MCGUINNESS en Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Laten we het beestje bij z'n naam noemen – dit is niet de uitslag waarop we hoopten. Maar dankzij de druk die we hebben uitgeoefend, was het verschil in stemmen heel klein. Dat betekent dat we de politici achter dit plan nog altijd kunnen oproepen om hun stem te heroverwegen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen en de commissaris voor Financiële Diensten, Mairead McGuinness waren hoofdrolspelers in het doordrukken van dit plan. Mede dankzij hen zullen gas en kernenergie een groen label krijgen.

De niptheid van de overwinning komt nu eigenlijk al neer op een nederlaag voor hen. Door hen direct aan te spreken kunnen we ze net over de streep trekken!

Dit is belangrijk omdat:

  • ze zo tot verantwoording worden geroepen over het feit dat ze de belangen van bedrijven voor de belangen van burgers hebben gesteld;
  • als onze druk sterk genoeg is, ze misschien overwegen om terug te gaan naar de tekentafel en het groene label voor gas en kernenergie opnieuw te bekijken;
  • we hen een sterke boodschap sturen: wij kijken mee en zullen geen fossiel gas en giftige kernenergie tolereren in toekomstige wetgeving.

Laat je stem horen, onderneem nu actie!

Stuur een tweet

Form to send tweet

Kun je alsjeblieft een klein bedrag doneren?

Dankjewel dat je actie onderneemt.

De uitslag van de stemming in het Europarlement brengt deze politici in een benarde positie. Ze hebben niet de legitimiteit om voort de denderen zoals ze hadden gewild. Dit verhaal is dus nog niet voorbij.

We hebben dan wel niet gewonnen, er zijn misschien nog mogelijkheden om het tij te keren. We moeten hergroeperen en uitknobbelen hoe we dit gevecht voort kunnen zetten – om daartoe in staat te zijn, moeten we de middelen hebben.

Maar WeMove Europe neemt geen ene cent aan van bedrijven, overheden of politieke groeperingen. Het zijn de energie en de euro's van supporters als jij die dit alles mogelijk maken.

Duizenden donoren ondersteunen ons nu al – doe jij ook mee? Je kan hier gebruik maken van het beveiligde donatieformulier.

Andere manieren om te geven

Je kan jouw donatie naar onze bankrekening overmaken.

Vermeld dan je email adres als betalingskenmerk.

WeMove Europe SCE mbH
IBAN: DE98 4306 0967 1177 7069 00
BIC: GENODEM1GLS, GLS Bank
Berlin, Germany

We willen transparant en op verantwoordelijke wijze jouw donaties uitgeven – voor meer informatie, zie ons fondsenwervingsbeleid.

Je persoonlijke gegevens worden privé en veilig bewaard. Door je informatie met ons te delen, ga je ermee akkoord dat WeMove jou op de hoogte houdt van onze campagnes en ga je akkoord met het gebruik van cookies in lijn met ons privacybeleid.

Deel deze petitie met je vrienden